– Utvecklingen är dramatisk. De räntor som fastighetsägare lånar till har ökat med 200 till 300 procent och i vissa fall ännu mer. Samtidigt har priserna på det mesta som behövs i förvaltningen av hyresrätter dragit i väg rejält, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.
Förhandlingarna berör nästan 100 000 hushåll i huvudstaden och utgår från en ny modell som bostadsmarknadens parter – Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta – har tagit fram tillsammans. Den innebär att hyresgästerna förskonas från stora delar av de kostnadsökningar som många andra hushåll drabbas av. Dessa kostnader kommer i stället behöva täckas av hyresvärdarna. Trots detta kommer hyrorna att behöva höjas mer än vad vi har vant oss vid. I Stockholm handlar det om en höjning med 9,5 procent.
– Kostnadsutvecklingen innebär en rejäl ekonomisk utmaning för många hyresvärdar, som dessutom ofta är småföretagare. De får inte på något sätt full kompensation om hyrorna justeras med 9,5 procent, men det blir en nivå där vi kan säkerställa att befintliga hyreslägenheter kan underhållas och nya kan byggas – givet att modellen hedras även i framtiden, säger Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.