Image
Centralpalatset i Gävle.

Gävleborg toppar hyreshöjningen

Bostäder Över en miljon hyror, närmare 82 procent, är nu färdigförhandlade. Sammantaget har årets hyresförhandling hittills resulterat i en snitthöjning på 4,2 procent skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. Av de olika regionerna så blir hyreshöjningen i snitt som högst i Gävleborg.


"För att avhjälpa för snabb avrinning av skyfall behövs något annat än det gamla vanliga stupröret, brunnen och vattenledningen i marken," säger Johan Holmqvist på IVL.

Sveriges bostadsbolag ligger efter med klimatanpassning – nu får de vägledning

Energi/miljö IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Allmännytta har som projekt tagit fram en vägledning för hur bostadsföretag kan arbeta systematiskt med klimatanpassning. Johan Holmqvist på IVL berättar för Fastighetssverige hur det är tänkt att fungera.


Detta gäller för 2023

Nya lagar som påverkar fastighetsbranschen 2023

Juridik Tvistelösning i hyresförhandlingar, starkare skydd på bostadsrättsmarknaden, fastighetsnära förpackningsinsamling och att universitet ska få hyra ut bostäder till doktorander är de nya lagar och förordningar som nu är gällande i Sverige. Läs mer om reaktionerna på vad de nya årets lagar har att bjuda på.


Sofia Hansdotter, expert på Sveriges Allmännytta

Nästan hälften av allmännyttan stoppar byggstarter

Bygg/Arkitektur En stor del av de allmännyttiga bostadsföretagen har redan nu ändrat sina byggplaner och kommer att bygga färre bostäder nästa år. Det visar en ny enkät som Sveriges Allmännytta gjort bland sina medlemmar.


Anette Frumerie, vd för Rikshem.

Rikshem ansluter sig till Sveriges Allmännytta

Bostäder Rikshem är ny associerad medlem i Sveriges Allmännytta. Rikshems ansökan godkändes på Sveriges Allmännyttas styrelsemöte den 9 december 2022.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Så ser Sveriges Allmännytta på hyresförhandlingarna

Uthyrning Hyresförhandlingarna för 2023 har pågått i snart en månad och debatten har duggat tätt mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Båda parter har hänvisat till Trepartsmodellen, en uppgörelse som slöts i somras om vilka parametrar som ska vägas in i förhandlingarna som skulle underlätta hyressättningen framöver. Men som namnet antyder är de tre i överenskommelsen, och för Fastighetssverige berättar Sveriges Allmännyttas vd hur de ser på förhandlingarna nu.


Den nya regeringen, Andreas Carlson (KD) andra personen från höger.

Branschens kravlista till nya bostadsministern Andreas Carlson

Bolag Efter det otippade valet av Andreas Carlson (KD) till infrastruktur- och bostadsminister så öste det fram förslag och krav på vad han kommer behöva tackla framöver. Här är några av branschens idéer på vad han och den nya regeringen bör hugga tag i.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Tung duo med sex förslag för att ta Sverige genom energikrisen

Bolag Hushåll och företag behöver skyddas mot kraftigt stigande elpriser. Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lägger därför idag sex konkreta förslag för att ta Sverige genom energikrisen: Lansera en nationell energibesparingskampanj för att sänka energikonsumtionen, sänk elmomsen och frys energiskatten på dagens nivå.


Oskar Öholm och Nathalie Brard.

Fastighetsägarna: Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5 procent

Bolag För att hantera de kraftiga ränte- och förvaltningskostnaderna skulle hyrorna behöva höjas med upp mot 25 procent under 2023. Enligt den överenskommelse som bostadsmarknadens parter ingick tidigare i år ska dock stor hänsyn tas till tidigare års utveckling, vilket innebär att hyreshöjningen mer än halveras i förhållande till behoven. Fastighetsägarna Stockholms yrkande inför de kommande förhandlingarna om 2023 års hyresjustering är en höjning på 9,5 procent.


Hanna Larsson, bostadspolitisk expert, Sveriges Allmännytta.

Bostadsfrågor alltjämt i det politiska baksätet

Bostäder Valdagen är inte långt borta och under gårdagens event Fastighetskvinnan analyserade Hanna Larsson, bostadspolitisk expert på Sveriges Allmännytta, det politiska läget utifrån bostadsfrågorna. Hon berättade bland annat varför ämnet återigen lär hamna i skymundan efter valet.


EU öppnar för lägre moms på bostadshyror. Anders Nordstrand är mycket positiv. Nu kan Sverige – om politikerna vill – införa sex procents moms.

EU öppnar för låg moms på bostadshyra

Bostäder Europeiska unionens råd för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofinrådet) har beslutat om ändringar i EU:s momsdirektiv. Det innebär att EU-lagstiftningen inte längre sätter stopp för nationella beslut om låg moms på bostadshyra.
– Det är glädjande att detta hinder undanröjts. Nu äger vi själva frågan i Sverige, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.


Håkan Larsson.

Allmännyttan: Hyreshöjningarna lägre än kostnadsökningarna

Bostäder Driftskostnaderna för de allmännyttiga bostadsbolagen har ökat med i genomsnitt 2,2 procent per år sedan 2015. Deras totala kostnader har ökat med i snitt 1,7 procent per år. Under samma period var den genomsnittliga hyreshöjningen enbart 1,2 procent. Bostadsbolagens kostnader ökar nu i snabb takt och om inte hyrorna höjs i samma takt kommer det leda till både sämre underhåll och mindre service till hyresgästerna, enligt Sveriges Allmännytta, vars marknadsrapport om hyresutvecklingen har presenterats.


Per Ekelund.

"Många tillsammans kan säkert dra nytta och lärdom av varandra"

Bolag Victoria Park och Hembla blir associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta.


Marie Öhrström, chefsjurist vid Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarnas drag ska förebygga uthyrningar till kriminella

Bostäder Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har lanserat en checklista för att förebygga att lokaler hyrs ut till kriminell verksamhet. För Fastighetssverige berättar Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström om orsakerna till initiativet och hur det är tänkt att vägledningen ska förbättra framtida uthyrningar.


Jonas Högset.

Bygg 4.0: "Digitala verktyg och bättre planering kan halvera byggpriserna"

Bygg/Arkitektur Genom digitala verktyg och bättre projektplanering kan byggkostnaderna minska med hela 50 procent. Det visar delresultat från projektet Bygg 4.0, där bland andra Sveriges Allmännytta och medlemsföretaget Örebrobostäder ingår.


Göran Wendel, Patrik Hall och Ilija Batljan

SBB, Heimstaden och Tornet får plats i allmännyttan

Bostäder Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, Heimstaden Bostad och Tornet Bostadsproduktion blir associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. Enligt ett enigt kongressbeslut i våras är det nu möjligt för fler företag som uppfyller vissa krav på samhällsansvar att bli medlemmar i Sveriges Allmännytta.


Åsa Johansson.

Sabo blir Sveriges Allmännytta

Bostäder Sabo byter namn och heter nu Sveriges Allmännytta.