Image
Fabege påbörjar Haga Norra Kvarter 1.
Fabege påbörjar Haga Norra Kvarter 1. Bild: Fabege

Fabege startar första kontorskvarteret i Haga Norra

Bygg/Arkitektur Fabege påbörjar nu nästa etapp av stadsutvecklingen i Haga Norra genom uppförandet av det första kontorskvarteret. Ett projekt med stark miljöprofil och arkitektur som flirtar med den industriella känslan med återbrukat tegel med patina, stora spröjsade fönster och tidlösa materialval. Haga Norra Kvarter 1 planeras stå inflyttningsklart i början av 2024 och kommer ha en yta på cirka 31 500 kvadratmeter kommersiella lokaler fördelat på åtta våningar.
Publicerad den 22 November 2021

Kvarter 1 har ett entréplan med cirka 2 000 kvadratmeter handels- och restaurangytor och två våningar garage. Här kommer det att finnas öppna fina ljusgårdar, terrasser och levande bottenvåningar med bland annat restauranger, gym och cykelgarage.

– Det finns en stor efterfrågan på bra kontor i och runt Arenastaden och nu skapar vi en kontorsprodukt av hög kvalitet i en mycket trevlig närmiljö som dessutom bara ligger ett stenkast från Solna station. Den ligger helt rätt i tiden och vi ser fram emot att välkomna hyresgäster till denna pärla till kontorsbyggnad, kommenterar Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege.

Kontorsplanen förbereds för stor flexibilitet som möjliggör allt i från en hyresgäst i hela huset upp till delning med åtta hyresgäster per kontorsplan.
– Tid från beslut till önskat tillträde är ofta kopplat till kundens storlek. Då vi ser att detta hus även kommer att attrahera mindre och medelstora företag ser vi ett stort värde i att påbörja upphandling och uppförande av Kvarter 1 redan nu för att korta leveranstiden mot kund, säger Johan Zachrisson.
Det som kommer att utmärka stadsdelen är att den redan från början får en urban trivsel som man oftast finner i betydligt äldre stadsdelar. Kvarterens medvetna gestaltning och de många bostadskvarteren som utvecklas parallellt bidrar till att butiker och restauranger i bottenvåningarna får kunder i närområdet. Ett småskaligt stadsliv i ett centralt läge växer fram här. De bostadskvarter som redan står klara har sålts i mycket hög takt, och de första etapperna är redan inflyttade. När området är klart kommer det finnas cirka 1 000 lägenheter.

I Haga Norra är miljö- och hållbarhetsambitionerna höga och målet för den första kontorsbyggnaden är att minska CO2-avtrycket med 25 procent från tidig beräkning till färdig produkt, vilket kommer ställa höga krav på metodval under både projekterings- och utförandefasen. Det återbrukade teglet i fasad är ett av många exempel på Fabeges hållbarhetsambitioner och byggnaden kommer att certifieras enligt Breeam-SE Excellent när den står klar. För att skapa en hållbar stadsdel bygger Fabege även en logistikcentral i området som kommer hantera transporter till och från kontor, butiker, restauranger och bostäderna i de olika kvarteren.

Fabeges investering uppskattas till cirka 1,4 miljarder kronor och Zengun har upphandlats som entreprenör. I uppdraget ingår även förberedande markarbeten för att möjliggöra en effektiv produktion av resterande byggnader, parker, gator och torg. Kvarter 1 har en ljus BTA på cirka 31 500 kvadratmeter, vilket motsvarar en uthyrningsbar yta på 26 700 kvadratmeter. Nästa kontorsetapp, Kvarter 2, omfattar cirka 20 000 kvadratmeter kontor med inflyttning 2025. BAU är arkitekt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige