Image
Christian Sinding.
Christian Sinding. Bild: EQT

EQT i amerikanskt storförvärv – köper för 15 miljarder

Transaktioner EQT köper Exeter Property Group, en ledande global fastighetsinvesterare med mer än 10 miljarder US dollar i förvaltat kapital.
Publicerad den 27 Januari 2021

Den totala köpeskillingen uppgår till 1 870 miljoner USD, varav motsvarande 800 miljoner USD fördelat på nyemitterade aktier i EQT AB och 1 070 miljoner USD i kontant vederlag (inklusive refinansieringen av Exeters befintliga skuld om 300 miljoner USD).

Sammanslagningen accelererar EQT AB:s strategiska tillväxtambition inom Real Estate och skapar en tematisk investeringsplattform med global räckvidd

Transaktionen är i linje med EQT AB:s strategiska och finansiella mål och förväntas ha positiv påverkan på EQT AB:s vinst i 2021

Stärker EQT ytterligare som global aktör inom “value-add" investeringsstrategierna Private Equity, Infrastructure och real estate
Transaktionen är en del av EQT AB:s strategiska tillväxtambitioner inom real estate och skapar en tematisk investeringsplattform av betydande omfattning i Nordamerika och Europa. Den ger även fortsatt möjlighet för Exeters ledningsgrupp att bygga vidare på sina redan starka meriter som en toppresterande fastighetsinvesterare. Transaktionen möjliggör även synergier för att ytterligare förstärka möjligheterna att erbjuda attraktiv avkastning, samt för den gemensamma plattformen att dra nytta av EQT:s integrerade digitaliserings- och hållbarhetsagenda.

Ward Fitzgerald och övriga ledningsgruppsmedlemmar är majoritetsägare i Exeter, som är fokuserade på att köpa, utveckla och förvalta fastigheter inom logistik/industri, Life science/office och flerfamiljsboenden, huvudsakligen i USA och Europa. Sedan starten 2006 har Exeter skapat en operativt orienterad och vertikalt integrerad affärsmodell. Med 37 lokala kontor kombinerar Exeter en lokal förankring med global räckvidd vilket väl avspeglar EQT:s investeringsfilosofi “locals-with-locals".

Under 2020 förväntas Exeter generera intäkter på 135 miljoner USD och 80 miljoner USD i EBITDA (exklusive carried interest). Den föreslagna köpeskillingen förväntas motsvara en EBITDA-multipel i storleksordningen 15 på löpande basis vid slutförandet av transaktionen.

Christian Sinding, vd och Managing Partner på EQT AB:
– Vi är entusiastiska över att accelerera strategin att bygga en global fastighetsplattform och diversifiera vårt företag inom den privata investeringsmarknaden genom att jobba tillsammans med Exeter. Vi har väldigt höga krav vid strategiska förvärv, och Exeter är ett av få bolag vi har identifierat som möter dessa kriterier och dessutom med råge. Med sin värdeskapande investeringsmodell, ett av de starkaste resultaten inom value-add real estate globalt sett och kanske viktigast av allt, en kultur som bygger på de anställda och hög prestation, är vi helt i synk. Det gläder mig att välkomna Ward och Exeters team till EQT-familjen och vi ser fram emot att arbeta tillsammans och ta EQT Exeter till nästa nivå.

Lennart Blecher, chef för EQT Real Assets och vice Managing Partner:
– Att växa EQT:s real estate plattform har varit en viktig prioritering för EQT Real Assets. Exeter och EQT:s existerande fastighetsverksamhet kompletterar varandra och bildar en ledare inom tematiska “value-add"-fastighetsinvesteringar och möjliggör för EQT att skala upp sin lokala närvaro och samtidigt addera en produktiv plattform för uppköp av enskilda tillgångar. Exeter är en dold juvel som är mycket framgångsrik tack vare en tydlig operativ modell. Vi är övertygande om att sammanslagningen innebär synergier för båda parter, EQT kan erbjuda Exeter många fördelar genom styrkan i vårt bransch- och investerarnätverk, samt EQT:s framtidssäkrade operativa plattform.

Ward Fitzgerald, vd och grundare av Exeter Property Group:
– EQT passar perfekt för vårt företag, både strategiskt och kulturellt. Vi delar samma filosofi och investeringsmodell, och vi har en väl kompletterande global plattform som kan accelerera mängden möjligheter vi kan erbjuda både nuvarande och framtida investerare. I den dagliga verksamheten kommer det inte ske några större förändringar. Vi kommer fortsätta att ha fullt fokus på att skapa hög avkastning genom vårt unika lokala arbetssätt inriktat på små- och medelstora förvärv, följa vår kundorienterade affärsmodell gentemot de över 1 200 företag som är våra hyresgäster, samt hantera uthyrning, fastighetsförvaltning och fastighetsutveckling internt. Vi är förväntansfulla inför möjligheterna framåt att bli en global ledare inom fastighetsinvesteringar tillsammans med EQT.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Arnhults – Sveriges starkaste familj?

Karriär Mia Arnhult tillhör de mest vältränade i branschen. Nu kämpar M2:s vd tillsammans med barnen om titeln "Sveriges starkaste familj".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY