Image

Dålig begreppskoll på bostadsmarknaden

Bostäder 65 procent säger att de inte vet vad skuldkvotstak är, och 52 procent vet inte vad uppskovsregler innebär. Det visar en helt ny undersökning från SBAB där 1 049 personer fått svara på frågor om hur väl insatta de är i bostadsterminologin.
Publicerad den 11 Oktober 2016

65 procent har inte koll på betydelsen av skuldkvotstak, och av de tillfrågade 1 049 personerna är drygt hälften, 52 procent, osäkra på vad uppskovsregler är. 49 procent säger att de inte vet vad begreppet flyttskatt betyder. Däremot är endast 15 procent osäkra på vad ränteavdrag är, och bara tio procent av de tillfrågade är osäkra på innebörden av amorteringskravet.

– Det krävs att du är påläst för att fatta välgrundade och genomtänka beslut på bostadsmarknaden. Men det råder uppenbarligen en stor begreppsförvirring. De som påverkas av de enskilda begreppen förstår inte innebörden och kan inte dra slutsatsen hur det kan påverka den enskilda bostadssituationen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Amorteringsregler och ränteavdrag är de begrepp som flest säger att de förstår. Debatten som fördes innan de nya reglerna om amortering har bidragit, och ränteavdragen blir man påmind om åtminstone en gång per år i samband med deklarationen.

– 56 procent av de äldsta i vår undersökning vet vad flyttskatt är, men det är alldeles för lite alltså lite drygt hälften. Just den gruppen kan tvingas lära sig innebörden den hårda vägen, när de inser kostnaderna i samband med flytt. Och att endast 36 procent av de unga vet vad skuldkvotstak är också anmärkningsvärt.

– Jag sitter inte inne med lösningen men tänker att vi måste prata på ett mer begripligt sätt så att människor kan ta till sig informationen och därmed stå bättre förberedda inför sitt livs kanske största affär, säger Claudia Wörmann.

Ovanstående baseras på en undersökning, Bostadsköpet & tryggheten, som SBAB låtit Snabba svar genomföra 15-22 september 2016. I undersökningen har 1 049 personer i åldern 20-80 år svarat.

Den 20 oktober presenteras hela rapporten.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige