Image

Catellaaffären i hamn - grundare blir ny vd

BOLAG Efter flera månaders budgivning är det nu klart att det blir Scribona, noterat på Firsth North, som får köpa konsulthuset Catella. Det nya bolagets vd blir Johan Ericsson, som tillsammans med Lennart Schuss grundade Catella.
Publicerad den 26 Maj 2010

Den totala köpeskillingen uppgår till 417 miljoner kronor. I samband med affären kommer Scribona att byta namn till Catella. Avsikten är att notera Catella på Nasdaq OMX Stockholms huvudlista.

- Catella har det Scribona sökt - en tillväxtverksamhet som kompletterar och stärker vår affär. Det nya Scribona-Catella utgör en stark plattform för tillväxt och värdeskapande. Genom att erlägga en del av likviden i teckningsoptioner till ledande befattningshavare säkerställer vi kontinuitet och att verksamheten hålls intakt vilket är av stort intresse för Scribonas aktieägare, säger Lorenzo Garcia, avgående vd i Scribona.

Det nya bolaget omfattar 420 medarbetare i 14 länder. Eget kapital för de sammanslagna bolagen uppgick den 31 mars i år till 870 miljoner kronor.
Säljare av aktierna i Catella är Catellas managementgrupp, som dessförinnan förvärvat Catella från dess tidigare ägare Catella Luxembourg S.a.r.l för samma köpeskilling som Scribona betalar. Catella Luxembourg ägs av Catella Foundation, 91 procent och Inter Ikea, 9 procent.

Som dellikvid för aktierna i Catella erläggs teckningsoptioner i Scribona med ett marknadsvärde om knappt 30 miljoner kronor. Emissionen riktas till säljarna av aktier i Catella, tillika ledande befattningshavare i samma koncern. Delar av dessa optioner förvärvas därefter av ytterligare cirka 50 ledande personer inom Catella. Teckningsoptionerna har en löptid på mellan tre och sex år.

Den nye vd:n Johan Ericsson är mycket nöjd med att affären nu är i hamn.

- Våra affärsrörelser passar perfekt tillsammans. Genom samgåendet med Scribona kan Catella ta ett viktigt steg i den tillväxt vi ser av finansiella tjänster inom fondmarknaden och fastighetssektorn. Förutom samordningsvinster och den kompetens som finns inom Scribonas dotterbolag Banque Invik och EETI, får Catella genom Scribona en stabil och långsiktig ägarlösning. Scribona har varit vårt förstahandsval. Genom denna affär kan vi fortsätta vår verksamhet med stärkt kapitalbas och med firmanamnet Catella. Dessutom får vi den kvalitetsflagg som en börsnotering innebär, säger Johan Ericsson, tillträdande vd i den nya gruppen.

Lennart Schuss blir vice vd och affärutvecklingsansvarig och den nuvarande ledningen för Catella Financial Advisory tillträder som ny ledning för hela gruppen. Ando Wikström blir det nya bolagets finanschef.

- Catellas tidigare ägare har i en försäljningsprocess sökt en ny ägare till Catella. Johan, Ando och jag har parallellt med denna process sökt en ägarpartner som garanterar Catella ett långsiktigt ägande och en finansiellt stark plattform. Genom samgåendet med Scribona tycker vi att våra ambitioner överträffats.
I Catella Corporate Finance svenska verksamhet kommer Thomas Persson att ersätta mig som vd. Thomas har arbetat i mer än 15 år på Catella. I övrigt är det inga förändringar, vilket innebär att Johan och jag förblir aktiva i bolaget.
Catellas affärsverksamhet fortsätter oförändrat, men med de ytterligare möjligheter som nu ges av att vår kapitalbas avsevärt förstärks. Dessutom kommer vi i det nya Catella nu även att inordna Banque Invik och Scribonas övriga verksamheter. Sammantaget ger det oss goda möjligheter att vidareutveckla Catella. Sammantaget är jag mycket glad för att vi fått denna affär på plats och för de ökade möjligheter detta ger oss att vidareutveckla Catellas tjänsteutbud, säger Lennart Schuss.


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige