Image

Catella renodlar – här är nya ledningsgruppen

Bolag Catella har bestämt sig för att fokusera på två verksamhetsområden och renodlar därför verksamheten. Därmed har man också inlett försäljningen av Banque Invik, som följde med in i det nya Catella i samband med Scribona-affären. Samtidigt presenterar man nu en ny ledning.
Publicerad den 24 Mars 2011
Johan Ericsson. Bild: Catella
Johan Ericsson. Johan Nordenfalk. Bild: Catella
Johan Nordenfalk. Lennart Schuss. Samtliga bilder: Catella. Bild: Catella
Lennart Schuss. Samtliga bilder: Catella. Anne Rådestad. Bild: Catella
Anne Rådestad. Ando Wikström. Bild: Catella
Ando Wikström. Fredrik Sauter. Bild: Catella
Fredrik Sauter.

Kreditkort- och inlösenverksamheten inom Banque Invik erbjuder andra banker färdiga kortprogram inom ramen av egna licenser för Visa respektive MasterCard. Verksamheten utför även clearing av internationella kreditkortstransaktioner gentemot e-handelsföretag samt erbjuder daglig avräkning i flera valutor. Banque Invik följde med in i det nya Catella i samband med Scribona-affären.

– I vår strategiöversyn kan vi konstatera att Banque Inviks huvudområde, kreditkort- och inlösenverksamheten, inte passar in i Catellas verksamhetsinriktning. Kortrörelsen står för merparten av bankens omsättning och resultat, och är både lönsam och har stor potential men utvecklas bäst i en annan struktur där den kompletterar eller stärker en befintlig verksamhet. Därför inleder vi nu en process där Catellas ägande av kreditkort- och inlösenverksamheten, alternativt av hela banken, ses över, säger Johan Ericsson, vd för Catella.

I samband med detta genomförs förändringar av ledningsorganisationen inom Banque Invik. Fredrik Sauter lämnar vd-posten för att bli bankens styrelseordförande och ny vd för banken blir Anders Thonning, tidigare vd för Nordnet Luxemburg, som tillträder den 1 april. Inom Banque Invik, som har huvudkontor i Luxemburg, arbetar 127 personer.
Catellas Corporate Finance-verksamhet erbjuder kvalificerad finansiell rådgivning inom framför allt den professionella fastighetsmarknaden. Ambitionen är att identifiera fler marknadssegment där vi ser att Catella har kapacitet att vara ledande. Ett exempel på det är att Catella i början av 2011 inledde en etablering på räntemarknaden. Den nya verksamheten kommer att agera som finansiell rådgivare inom ränteområdet samt genomföra emissioner av ränteprodukter, såsom företagsobligationer.
Kapitalförvaltningen erbjuder institutioner, företag och privatpersoner tjänster inom Fondförvaltning och Private Banking. Som ett led att ytterligare stärka Catellas position inom verksamhetsområdet Kapitalförvaltning har fyra nya fonder lanserats under 2011.

Inom Private Banking inledde Catella i början av året en satsning på den nordiska marknaden genom förvärvet av EKF Enskild Kapitalförvaltning, som blir bas för utvecklingen av Catellas Private Banking-verksamhet, som Fredrik Sauter får uppdraget att leda.

Koncernledningen för Catella har nu utsetts och består av:
Johan Ericsson, Vd
Lennart Schuss, Vice vd
Ando Wikström, Finanschef
Fredrik Sauter, Vd Banque Invik (ersätts av Anders Thonning 1 april)
Johan Nordenfalk, Chefsjurist
Anne Rådestad, Kommunikationschef

– Med den här ledningsstrukturen förenar vi kontinuitet och historisk förankring i Catella med impulser utifrån, vilket kommer att berika och utveckla Catella. Utöver detta kommer vi att inrätta en ledningsgrupp med representanter från våra större dotterbolag i Norden och Europa, säger Johan Ericsson.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige