Bland dem den största som någonsin antagits i Uppsala – detaljplanen för Rosendalsfältet där 3 500 bostäder ska byggas de kommande åren. Uppsala utmärker sig nationellt med en fortsatt ökad produktion av hyresrätter, samtidigt som andelen sjunker i riket.
Antalet beviljade bygglov är 1 900 och antalet beviljade bostäder, där alla tillstånd och bygglov är godkända och byggföretagen kan börja bygga är 2 600.
Under årets första sju månader färdigställdes 775 bostäder och 1 672 hade påbörjats. Under de senaste tio åren har i genomsnitt 1 000 bostäder per år påbörjats.
– Fokus har legat på att förbättra förutsättningarna för en högre byggtakt och nu börjar vi se tydliga resultat både i antalet hyresrätter och bostadsrätter. När vi bygger och växer kan vi utveckla Uppsala, förbättra den kommunala servicen för alla boende. Det skapar också arbetstillfällen och gör oss mer attraktiva för företag och investerare, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
- Min förhoppning är att fler byggen påbörjas nästa år och att vi ser fler bostäder tillgängliga på marknaden.
Uppsala har en befolkningstillväxt på cirka 1,1 procent per år, det vill säga drygt 2 000 personer. Det stället höga krav på bostadsbyggandet.
– Kommunledningen har ett ansvar för att de som vill bo i Uppsala har bostäder, det är också skälet till att vi behöver förtäta staden och bygga ut och omforma områden så att de blir attraktiva bostadsområden för nya och gamla Uppsalabor.
De senaste fem åren har byggandet av hyresrätter legat på 42 procent. Konkreta exempel på aktuella produktioner av hyresrätter är det bygge som Stena nyligen startade på Kvarngärdet, Uppsalahems byggen i Östra Bäcklösa och Luthagen, Byggvestas i Östra Salabacke samt Wallenstams på Råbyleden.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.