Image

Byggtakten ökar i Uppsala

Bygg/Arkitektur Under 2015 har Uppsalas plan- och byggnadsnämnd beviljat bygglov för 2 600 bostäder. Genom de 16 detaljplaner som plan- och byggnadsnämnden godkänt i år blir det möjligt att bygga ytterligare cirka 4 000 lägenheter.
Publicerad den 28 December 2015

Bland dem den största som någonsin antagits i Uppsala – detaljplanen för Rosendalsfältet där 3 500 bostäder ska byggas de kommande åren. Uppsala utmärker sig nationellt med en fortsatt ökad produktion av hyresrätter, samtidigt som andelen sjunker i riket.

Antalet beviljade bygglov är 1 900 och antalet beviljade bostäder, där alla tillstånd och bygglov är godkända och byggföretagen kan börja bygga är 2 600.

Under årets första sju månader färdigställdes 775 bostäder och 1 672 hade påbörjats. Under de senaste tio åren har i genomsnitt 1 000 bostäder per år påbörjats.

– Fokus har legat på att förbättra förutsättningarna för en högre byggtakt och nu börjar vi se tydliga resultat både i antalet hyresrätter och bostadsrätter. När vi bygger och växer kan vi utveckla Uppsala, förbättra den kommunala servicen för alla boende. Det skapar också arbetstillfällen och gör oss mer attraktiva för företag och investerare, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

- Min förhoppning är att fler byggen påbörjas nästa år och att vi ser fler bostäder tillgängliga på marknaden.

Uppsala har en befolkningstillväxt på cirka 1,1 procent per år, det vill säga drygt 2 000 personer. Det stället höga krav på bostadsbyggandet.

– Kommunledningen har ett ansvar för att de som vill bo i Uppsala har bostäder, det är också skälet till att vi behöver förtäta staden och bygga ut och omforma områden så att de blir attraktiva bostadsområden för nya och gamla Uppsalabor.

De senaste fem åren har byggandet av hyresrätter legat på 42 procent. Konkreta exempel på aktuella produktioner av hyresrätter är det bygge som Stena nyligen startade på Kvarngärdet, Uppsalahems byggen i Östra Bäcklösa och Luthagen, Byggvestas i Östra Salabacke samt Wallenstams på Råbyleden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige