Image

Uppsala kommun planerar flera nya skolor

Bygg/Arkitektur Utöver att Brantingskolan öppnas och den nya Tiundaskolan byggs, ska tre nya skolor byggas i Rosendal/Ulleråker, Gunsta och Lindbacken i Uppsala.
Publicerad den 2 Mars 2016
Birgitta Petterson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun. Bild: Uppsala kommun
Birgitta Petterson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun.

Vid en pressträff i går presenterades den nya lokalförsörjningsplanen som omfattar åren 2016-2020. Under de kommande åren behövs 5 000 nya skolplatser, framförallt i innerstaden och de nya stadsdelar som växer fram.

- Det är glädjande att många vill bo och leva i Uppsala kommun. Nu behöver vi skapa fler platser för att alla barn och unga ska erbjudas en god utbildning och moderna arbetsmiljöer, sa Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden på pressträffen.

Satsningen innebär för grundskolans del bland annat att tre helt nya skolor byggs, fyra skolor helt renoveras och sju skolor byggs ut. Satsningen omfattar även förskolan som får ett tillskott med 700 nya platser samtidigt som 700 platser rustas upp

I takt med att Uppsala får fler invånare och nya bostadsområden växer fram, behöver kommunen bygga förskolor och skolor för att det ska bli attraktivt att bo och arbeta här. Senast en ny grundskola byggdes var Västra Stenhagenskolan 2008.

Satsningen finansieras genom kommunala investeringar på fyra miljarder fram till och med år 2020.

-Jag är nöjd med de satsningar som görs på skolan, sa Birgitta Petterson, kommunens utbildningsdirektör. I takt med att Uppsala växer behöver vi fräscha lokaler anpassade efter elevernas och medarbetarnas behov och vi behöver rekrytera kompetenta medarbetare inom alla yrken i skolan.

Utöver de många satsningarna innehåller planen förslaget att en skola läggs ned, den i Åkerlänna, som idag har 22 elever och inga sökande till höstterminen 2016.

Utbildningsnämnden föreslås fatta beslut om den lokalstrategiska planen den 30 mars. Planen ska revideras årligen.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige