Image

Byggstart för 3,5-miljarderssatsning

Bygg/Arkitektur På tisdagen togs det första spadtaget till Biomedicum i Solna, ett av Europas största högspecialiserade forskningslaboratorier. Akademiska Hus satsar 3,5 miljarder kronor i projektet.
Publicerad den 24 September 2013
Biomedicum - en satsning på 3,5 miljarder kronor. Bild: Berg/ CF Möller
Biomedicum - en satsning på 3,5 miljarder kronor.

Den experimentella forskningen på Karolinska Institutet växer och behovet av större laboratoriekapacitet och modernare lokaler på Campus Solna är stort. Därför uppför Akademiska Hus tillsammans med Karolinska Institutet ett högspecialiserat forskningslaboratorium, som blir ett av Europas största med en yta på cirka 80 000 kvadratmeter. I superanläggningen rekordinvesterar Akademiska Hus 3,5 miljarder kronor.

– KI är ett av världens mest framstående medicinska universitet. Bygget av Biomedicum är en viktig del i att ytterligare utveckla Karolinska Institutet och upprätthålla Sveriges ställning som en av världens mest framstående forskningsnationer, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Biomedicum kommer att ha plats för cirka 1 700 forskare och övrig personal. Här skapas unika möjligheter till gränsöverskridande forskning när experimentell forskning från olika vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett tak. Det planeras för många mötesplatser och en kärna av gemensamma faciliteter, vilket gör att dyrbar utrustning kan utnyttjas effektivt av många.

– Biomedicum är en mycket viktig infrastruktursatsning. Den kommer att stärka våra möjligheter att bedriva internationellt ledande forskning och ge oss nya möjligheter att nå genombrott som förbättrar människors hälsa, säger Anders Hamsten, rektor vid Karolinska Institutet.

– Satsningen på Biomedicum stärker Stockholm Life i Hagastaden som ett ledande område inom Life Science i världen. Det är med stor stolthet vi nu kan starta byggandet av framtidens laboratorium, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

Biomedicum kommer att bestå av två sammanlänkade huskroppar som ligger i nära anslutning till det framväxande universitetssjukhuset på andra sidan Solnavägen. Därigenom stärks utbytet mellan klinisk och experimentell forskning. Biomedicum beräknas stå klart under 2018.

Det första spadtaget togs av utbildningsminister Jan Björklund, Stockholms läns landshövding Chris Heister, Solnas kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk, Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten och Akademiska Hus regiondirektör Sten Wetterblad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Massot laddad inför Karlastadens utveckling: "En ny mittpunkt"

Bolag Daniel Massot är personen som ska leda utvecklingen av den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med rollen, vad han ser fram emot med projektet och hur man ska tackla byggutmaningar så som ökande priser och störningar i leveranskedjor.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige