Image

Skanska bygger för Akademiska Hus

Bygg/Arkitektur Skanska har slutit avtal med Akademiska Hus om att bygga en stor del av det nya forskningslaboratoriet Biomedicum på Karolinska Institutets Campus i Solna. Kontraktssumman uppgår till cirka 1,2 miljarder kronor.
Publicerad den 3 Oktober 2013
Akademiska Hus satsar sammanlagt 3,5 miljarder kronor i Biomedicum. Bild: Berg/ CF Möller
Akademiska Hus satsar sammanlagt 3,5 miljarder kronor i Biomedicum.

Biomedicum anläggs i den östra delen av Karolinska Institutets område, i anslutning till det nya Universitetssjukhuset på andra sidan Solnavägen. På en yta om 63 000 kvadratmeter, som Skanskas uppdrag innefattar, kommer experimentell forskning från olika vetenskapliga discipliner att samlas under ett tak.

– Vi är mycket tacksamma för förtroendet att tillsammans med Akademiska Hus få bygga detta avancerade forskningslaboratorium. Det är ett viktigt projekt för Skanska och vi kan dra god nytta av erfarenheter och lärdomar från tidigare laboratorieprojekt inom bland annat Karolinska Institutet Science Park, säger Bengt Staaff, regionchef, Skanska Sverige AB.

Skanskas uppdrag inkluderar även förberedande markarbeten, vilka redan har påbörjats. När forskningslaboratoriet står färdigt 2018 blir det ett av Europas största med plats för 1 700 forskare och övrig personal.

– Karolinska Institutets och Hagastadens betydelse för den internationellt ledande forskningen inom Life Science stärks ytterligare genom Biomedicum. Vi är glada över att i samverkan med Skanska och med hjälp av vår gemensamma kompetens få genomföra detta viktiga projekt, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

Med Biomedicum skapas unika möjligheter till gränsöverskridande forskning när experimentell forskning från olika vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett tak. Det planeras för många mötesplatser och en kärna av gemensamma faciliteter, vilket gör att dyrbar utrustning kan utnyttjas effektivt av många.
Hållbarhet står i fokus vid byggandet vad gäller såväl materialval som tekniska lösningar. Avsikten är att Biomedicum ska certifieras enligt Miljöbyggnad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige