Image

Bygger utan bygglov

Juridik Serneke har påbörjat två byggnader i logistikcentret i Gårdsten, Göteborg, utan bygglov.
Publicerad den 19 Augusti 2015
Ola Serneke. Bild: Nicklas Tollesson
Ola Serneke.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Inte i närheten, säger kommunens bygglovschef Pia Hermansson till Göteborgs-Posten.

Serneke uppför fyra byggnader i logistikcentret för Göteborgs Lastbilcentral. Alla fyra är påbörjade, men Serneke har ännu inte fått bygglov för två av dem. De som ännu inte har bygglov är en lagerlokal och ett fyra våningar högt kontorshus, enligt G-P.

Det som saknas för att det formella beslutet om bygglov ska tas är en nybyggnadskarta, som visar fastighetens exakta läge, mått och andra uppgifter.

– En sådan upprättar Lantmäterimyndigheten. Vi får inte bevilja bygglov om vi inte har en fastställd nybyggnadskarta, säger Klas Nilsson, byggnadsinspektör på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Serneke begärde ut en nybyggnadskarta i mitten av maj, men har ännu bara fått en preliminär som inte gäller som underlag för bygglov.

Ola Serneke säger till G-P:
– Vi har givetvis vetat om att vi inte har haft bygglovet formellt utskrivet, men vi har i vår tur väntat på att få en nybyggnadskarta. Vi kan tyvärr inte stoppa produktionen för att den inte kommer in i tid.

Han menar att hanteringen av bygglov generellt går för långsamt.

– Hur ska vi kunna producera så mycket som politikerna lovar om vi inte ens kan lösa en liten nybyggnadskarta ute i Gårdsten?

Serneke riskerar nu, enligt G-P, en sanktionsavgift på drygt två miljoner kronor.

Göteborgs-Posten har pratat med både bygglovschefen, en tillsynshandläggare och byggnadsnämndens ordförande UIf Kamne. Alla tre är överens om att bygglovet med stor säkerhet kommer att beviljas i efterhand.

– Men det betyder inte att man kan börja bygga utan bygglov, säger Hermansson till G-P.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY