Image

Bygger 100 bostäder i Gröna Lund

Bygg/Arkitektur Veidekke Bostad och Öresundsporten får grönt ljus för fortsatt utveckling av cirka 100 bostäder i projektet Gröna Lund i stadens centrala delar. Efter att detaljplanen nu vunnit laga kraft beräknas byggstarten äga rum under våren 2020.
Publicerad den 24 September 2018

Detaljplanen för området antogs redan 14 december 2017, men överklagades. Sedan Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte bevilja prövningstillstånd vinner nu detaljplanen laga kraft.

– Vi ser mycket fram emot att genomföra det här projektet som stadsbyggnadskontoret drivit fram tillsammans med oss på rekordtid, säger Peter Hedegaard, affärsutvecklare Veidekke Bostad region Sydväst.

– Att få möjlighet att arbeta med förtätning i centrala Lund är sällsynt och vi ser detta som ett viktigt projekt – både för oss och för staden, säger Charlotta Nilsén, regionchef för Veidekke Bostad region Sydväst.

Kvarteret Måsen, där projektet Gröna Lund ska uppföras, innehåller redan studentbostäder, samt skol- vård- och kontorsverksamheter, som ska bevaras. Parallellt med befintlig bebyggelse styckas det som idag är parkeringsplatser av till en separat fastighet som Veidekke Bostad förvärvat. Där ska cirka 100 bostäder uppföras.

– Det är positivt att förtäta städer och skapa möjligheter för fler att bo och arbeta centralt i Lund. Genom det här projektet tillför vi 100 nya bostäder i ett mycket attraktivt läge, säger Ole Bang Pedersen, vd för Öresundsporten.

Även Lunds kommun ser positivt på att projektet nu kan fortsätta.

– Vi behöver fler bostäder, särskilt i Väster. Det här projektet ser vi som ett exempel på hur man skickligt tagit vara på en plats där inget tidigare sett möjlighet att bygga bostäder, säger Byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (s).

Projektet Gröna Lund föddes 2014, då Veidekke Bostad och Öresundsporten enades om att stycka av delar av kvarteret Måsen. Att blott fyra år senare etablera en lagakraftvunnen detaljplan är ovanligt snabbt. Inte sällan tar en sådan process det dubbla.

– Det här är en bra förtätning och Veidekke Bostad är duktiga på att hitta möjligheter ingen annan sett. För oss var det viktigt att sända en signal som det finns bred politisk uppslutning bakom, säger Björn Abelson.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige