Image

Brostaden invigde vindkraftverk på fastighet i Årsta

Energi/miljö I går invigdes ett fastighetsmonterat vindkraftverk, vars el ska användas för laddning av elbilar. Brostaden står bakom projektet.
Publicerad den 26 Juni 2013
Miljöborggarrådet Per Ankersjö och Brostadens vd Anders Nilsson invigde vindkraftverket på en Brostadenfastighet i Årsta i går. Bild: Brostaden
Miljöborggarrådet Per Ankersjö och Brostadens vd Anders Nilsson invigde vindkraftverket på en Brostadenfastighet i Årsta i går.

Verket sitter nu på en av Brostadens fastigheter i Årsta.

- Som ett naturligt steg i Brostadens strävan att utforska och utveckla alternativa sätt att ladda dagens och morgondagens elfordon och underlätta för kunderna vill vi kunna erbjuda hållbara metoder för våra hyresgäster att ladda sina elfordon under arbetstid, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden, som menar att det nu är fullt möjligt för Brostadens hyresgäster att ladda sin elbil medan de arbetar.

- Det är mycket roligt att få vara med och inviga detta miljöprojekt. Vi behöver fler framsynta fastighetsbolag som vågar satsa på framtiden och ny miljöteknik för att klara våra miljö- och klimatutmaningar säger stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C), som tillsammans med Anders Nilsson invigde verket i går.

Brostaden har tidigare utvecklat ett system med solceller som elbilsladdare.
Både sol och vindsystemen är i dagsläget rätt svåra att räkna hem ekonomiskt, men man ser det som en utmaning i att ”gå före” och visa att det är möjligt. Brostaden vill agera hållbart ur alla aspekter och hållbarhet är en av företagsvärderingarna.

- Verket har kostat cirka 50 000 kronor plus lika mycket till med konstruktion av mast, fundament, bygglov, installation med mera. Summa drygt 100 000 kronor, säger Anders Nilsson.

Vindkraftverket ger, beroende på vind, mellan 3 000 och 3 500 kilowattimmar per år vilket gör att man kan köra drygt 2 000 mil med elbilen.

Vindkraftverket är utvecklat för anslutning till elnätet och Brostaden är nu även godkända som elproducent. När elen inte används för att ladda elbilar så används den i fastigheten, till belysning, fläktar med mera, alternativt går ut i elnätet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här många Netto-butiker har Coop ställt om

Bolag Coop köpte för drygt ett år sedan Nettos svenska butiker. I affären ingick 163 butiker som ställs om till Coops nya butiksformat. Coops presschef Helena Esscher berättar för Fastighetssverige hur det här arbetet fortskrider.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY