Image
Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport visar stor variation mellan olika landsändar.
Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport visar stor variation mellan olika landsändar. Bild: iStock

Bostadsrätterna oförändrade i Svensk Mäklarstatistiks mätning

Ekonomi/Finansiering Under oktober var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna minskade med -1 procent. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +1 procent för bostadsrätter och -5 procent för villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 November 2023

– Vi börjar sannolikt närma oss räntetoppen, och trots ett högt utbud rapporterar många medlemmar att marknaden känns piggare än jämfört med förra hösten. Samtidigt är det fortfarande många säljare, framför allt där priserna är högre, som avvaktar om de inte får bud som motsvarar förväntningarna, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef, Mäklarsamfundet.

I Storstockholm och Storgöteborg ökade priserna med +1 procent i oktober medan de minskade med -1 procent i Stormalmö. Samma nedgång på -1 procent var det i storstädernas centrala områden. På årsbasis varierar prisförändringarna från +4 procent i centrala Stockholm till -4 procent i Stormalmö.

– Prisutvecklingen på årsbasis bland länen uppvisar en stor variation: från +12 procent i Värmland till -19 procent i Jämtland, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under oktober var priserna oförändrade i Storgöteborg och Stormalmö. I Storstockholm och i riket utanför storstadsområdena, där närmare 70 procent av villaförsäljningarna sker, minskade priserna med -1 procent. På årsbasis har priserna minskat med mellan -3 procent och -4 procent i storstadsområdena. Samtliga län har en negativ prisutveckling på årsbasis. Från -1 procent i Norrbotten till -10 procent i Blekinge.

– Prisnedgången sedan toppnoteringen i mars/april förra året är -10 procent för bostadsrätter och -13 procent för villor. Antalet sålda villor har börjat öka något. De senaste tre månaderna har det sålts +6 procent fler villor jämfört med samma månader förra året medan antalet sålda bostadsrätter under samma tidsperiod är -4 procent lägre, säger Hans Flink.

– För fastighetsmäklarna handlar nu mycket om själva kärnan i mäkleriet, att få säljare och köpare att mötas, avslutar Joakim Lusensky.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige