Image
De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt svagt stigande bostadspriser.
De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt svagt stigande bostadspriser. Bild: iStock

Bostadsmarknaden fortsatte uppåt i maj

Bostäder Under maj steg priserna på både bostadsrätter och villor i riket med 1 procent. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på -8 procent för bostadsrätter och -13 för villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 9 Juni 2023

Under maj ökade priserna på bostadsrätter i samtliga redovisade områden. I de centrala delarna och i Storstockholm ökade priserna med +1% medan priserna i Storgöteborg och Stormalmö ökade med +2%. Årstakten för bostadsrätterna varierar från -6% till -10%.

Även villapriserna ökade i maj. I Storgöteborg och Storstockholm var ökningen +1% och i Stormalmö +2%. I storstadsområdena, där drygt 30% av villorna säljs, har priserna på årsbasis minskat med -14%. Att jämföra med rikets -13% och riket utanför storstadsområdena -12%.

Antalet sålda bostäder fortsätter att vara lågt. Under årets första fem månader såldes 40 800 bostadsrätter och 18 400 villor, vilket är -25% respektive -19% färre än samma period förra året. Medelpriset för en villa i Sverige är nu 3,8 miljoner kronor en bostadsrätt 2,9 miljoner kronor.

– Prisläget har stabiliserats under våren och den tendensen fortsatte i maj. Våra medlemmar rapporterar om mer offensiva köpare som börjar ana räntetoppen, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige