Image
Bonnier Fastigheter köper Expeditionshuset på Lilla Bantorget i Stockholm.
Bonnier Fastigheter köper Expeditionshuset på Lilla Bantorget i Stockholm. Bild: Fredrik Hjerling

Bonnier Fastigheter köper kontorsfastighet i Stockholm av John Mattson

Transaktioner John Mattson har träffat avtal med Bonnier Fastigheter om försäljning av fastigheten Klassrummet 1 i centrala Stockholm. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 127,5 miljoner kronor före avdrag för latent skatt.
Publicerad den 30 Oktober 2023

Fastigheten Klassrummet 1 är belägen på Lilla Bantorget i centrala Stockholm. Fastigheten består av en äldre byggnad från slutet av 1800-talet som utgörs av kontorslokaler. Den totala uthyrbara arean uppgår till 1 131 kvadratmeter. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 127,5 miljoner kronor före avdrag för latent skatt, vilket understiger bokfört värde per andra kvartalet 2023 med tolv miljoner kronor. Beräknad resultateffekt från transaktionen uppgår för John Mattson till cirka -20 miljoner kronor, efter avdrag för latent skatt, transaktionskostnader samt återföring av tidigare redovisad uppskjuten skatt. För fjärde kvartalet kommer en realiserad värdeförändring att redovisas. Försäljningen sker genom en bolagsaffär.
– Vi gör vår andra fastighetsförsäljning på kort tid vilket bidrar till att stärka John Mattsons finansiella ställning genom sänkt belåningsgrad. Klassrummet 1 är vår sista fastighet i centrala Stockholm. Genom försäljningen har vi nu renodlat vårt bestånd till fyra geografiska förvaltningsområden, vilket skapar förutsättningar för en mer effektiv och värdeskapande förvaltning, kommenterar Per Nilsson, vd för John Mattson.
– Förvärvet av Expeditionshuset är i enlighet med vår tillväxtstrategi där vi nu köper en välskött förvaltningsfastighet. Vi utökar vår portfölj av kassaflödesfastigheter och ser fram emot att ta över förvaltningen av denna historiska och unika fastighet, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

Avtalet är ovillkorat och John Mattson frånträder fastigheten den 10 november 2023.

Nordanö och Wigge & Partners har varit säljarens rådgivare i transaktionen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Bonnier Fastigheter på Branschguiden

Bonnier Fastigheter utvecklar, äger och förvaltar kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen. Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985. I centrala lägen förvaltas välkända fastigheter som är en del av Stockholms stadsbild. I expansiva lägen utvecklas fastigheter, kvarter och områden att bidra till utvecklingen av en modern levande stad. Fastighetsbeståndet omfattar en total yta av ca 300 000 m².

Läs mer om Bonnier Fastigheter på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige