Image
Bockasjö köper resterande 50 procent av Landvetter Logistik Center av Swedavia.
Bockasjö köper resterande 50 procent av Landvetter Logistik Center av Swedavia. Bild: Bockasjö

Bockasjö köper ut Swedavia i Landvetter

Transaktioner Swedavia säljer sin andel på 50 procent i Landvetter Logistik Center till Bockasjö som sedan tidigare äger hälften av aktierna. Swedavia gör en reavinst på totalt cirka 100 miljoner kronor från engagemanget i Landvetter Logistik Center.
Publicerad den 17 September 2019
Joakim Hedin. Bild: Bockasjö
Joakim Hedin.

Försäljningen är i linje med Swedavias strategi att genom flygplatsnära fastighetsutveckling skapa värden för att återinvestera i flygplatsernas konkurrenskraft.

Swedavia och Bockasjö bildade Landvetter Logistik Center 2015 för att utveckla logistikfastigheter vid Göteborg Landvetter Airport, som en del av Swedavias satsning på den framväxande flygplatsstaden Airport City Göteborg. Tre logistikfastigheter har uppförts och samtliga ytor på cirka 90 000 kvadratmeter är uthyrda. Bland hyresgästerna finns Postnord TPL, Dawa Däck och Rajapack.

Affären sker på marknadsmässiga villkor och till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1 miljard kronor, inberäknat den fastighet som Bockasjö köpte i augusti i år. Bockasjö tillträder de övriga två fastigheterna omgående. Dessa är under uppförande och inflyttningsklara i oktober i år och juni 2020.

De antaganden och förväntningar som Swedavia och Bockasjö ställde upp 2015 när JV-bolaget bildades har i och med uthyrningen och byggnationen av den tredje fastigheten infriats i samtliga delar avseende tidplan och ekonomi.

– När vi summerar vårt samarbete med Swedavia och projektet att utveckla logistikområdet på Göteborg Landvetter Airport kan vi konstatera att vi uppfyllt de mål som ställdes upp 2015 avseende ekonomi och den tidplan vi antog. Samarbetet med Swedavia har fungerat utmärkt i alla delar. Att vi nu köper tre av de fastigheter vi redan äger 50 procent av på marknadsmässiga villkor, är en del av den strategi vi har att addera intressanta logistikfastigheter till de bestånd vi redan har, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö och även vd för Landvetter Logistik Center AB.

Reavinsten från försäljningen av Swedavias andel i bolaget uppgår till cirka 80 miljoner kronor och cirka 20 miljoner kronor från försäljningen av logistikfastigheten. Den sammanlagda reavinsten på cirka 100 miljoner kronor kommer att redovisas för det tredje kvartalet 2019.

– Den första logistikparken vid Göteborg Landvetter Airport är nu färdigetablerad, vilket är en viktig milstolpe som bekräftar potentialen i vår satsning på Airport City Göteborg. Försäljningen är ännu ett exempel på vår framgångsrika strategi att genom fastighetsutveckling skapa värden för att återinvestera i våra flygplatsers konkurrenskraft, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige