Image
Bockasjö köper resterande 50 procent av Landvetter Logistik Center av Swedavia.
Bockasjö köper resterande 50 procent av Landvetter Logistik Center av Swedavia. Bild: Bockasjö

Bockasjö köper ut Swedavia i Landvetter

Transaktioner Swedavia säljer sin andel på 50 procent i Landvetter Logistik Center till Bockasjö som sedan tidigare äger hälften av aktierna. Swedavia gör en reavinst på totalt cirka 100 miljoner kronor från engagemanget i Landvetter Logistik Center.
Publicerad den 17 September 2019
Joakim Hedin. Bild: Bockasjö
Joakim Hedin.

Försäljningen är i linje med Swedavias strategi att genom flygplatsnära fastighetsutveckling skapa värden för att återinvestera i flygplatsernas konkurrenskraft.

Swedavia och Bockasjö bildade Landvetter Logistik Center 2015 för att utveckla logistikfastigheter vid Göteborg Landvetter Airport, som en del av Swedavias satsning på den framväxande flygplatsstaden Airport City Göteborg. Tre logistikfastigheter har uppförts och samtliga ytor på cirka 90 000 kvadratmeter är uthyrda. Bland hyresgästerna finns Postnord TPL, Dawa Däck och Rajapack.

Affären sker på marknadsmässiga villkor och till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1 miljard kronor, inberäknat den fastighet som Bockasjö köpte i augusti i år. Bockasjö tillträder de övriga två fastigheterna omgående. Dessa är under uppförande och inflyttningsklara i oktober i år och juni 2020.

De antaganden och förväntningar som Swedavia och Bockasjö ställde upp 2015 när JV-bolaget bildades har i och med uthyrningen och byggnationen av den tredje fastigheten infriats i samtliga delar avseende tidplan och ekonomi.

– När vi summerar vårt samarbete med Swedavia och projektet att utveckla logistikområdet på Göteborg Landvetter Airport kan vi konstatera att vi uppfyllt de mål som ställdes upp 2015 avseende ekonomi och den tidplan vi antog. Samarbetet med Swedavia har fungerat utmärkt i alla delar. Att vi nu köper tre av de fastigheter vi redan äger 50 procent av på marknadsmässiga villkor, är en del av den strategi vi har att addera intressanta logistikfastigheter till de bestånd vi redan har, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö och även vd för Landvetter Logistik Center AB.

Reavinsten från försäljningen av Swedavias andel i bolaget uppgår till cirka 80 miljoner kronor och cirka 20 miljoner kronor från försäljningen av logistikfastigheten. Den sammanlagda reavinsten på cirka 100 miljoner kronor kommer att redovisas för det tredje kvartalet 2019.

– Den första logistikparken vid Göteborg Landvetter Airport är nu färdigetablerad, vilket är en viktig milstolpe som bekräftar potentialen i vår satsning på Airport City Göteborg. Försäljningen är ännu ett exempel på vår framgångsrika strategi att genom fastighetsutveckling skapa värden för att återinvestera i våra flygplatsers konkurrenskraft, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tungviktare om popsegmentets tillväxt: "Annars kan vi lägga ner allt"

Bolag Samhällsfastigheter går som tåget och segmentet har stärkts ännu mer under coronakrisen. Under ett webbinarium ordnat av rådgivningsbolaget JLL berättade fyra av de tyngsta vd:arna inom segmentet om sin syn på branschens popsegment nummer ett. Hur resonerar SSB:s Ilija Batljan kring framtiden för social infrastruktur och hur ska Fredrik Brodins snart noterade Offentliga Hus fortsätta vinna andelar?

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY