Image

Även i Göteborg inleds transaktionsåret starkt

Transaktioner Göteborgs fastighetsmarknad fick en positiv inledning på året. Under första kvartalet stod Göteborg för 15 procent av landets totala transaktionsvolym, 4,1 miljarder kronor, vilket är en rejäl ökning i jämförelse med samma period föregående år då siffran endast var 1,6 procent.
Publicerad den 8 April 2014
Max Barclay. Bild: Newsec
Max Barclay.

Siffrorna kommer från Datscha som tillhandahåller webbaserad fastighetsinformation.

En av anledningarna till den stora ökningen i Göteborgsområdet är Volvokoncernens försäljning av en portfölj på 1,8 miljarder kronor till Söderport Fastigheter som samägs av Hemfosa och Sagax. Försäljningen omfattade 900 000 kvadratmeter mark med större andelen fastigheter placerade i Torslanda, Göteborg, cirka 189 000 kvadratmeter lager/lätt industrilokal samt kontorslokaler om 111 000 kvadratmeter. Förvärvet är dock villkorat av godkännande från Konkurrensverket och beräknas ske under april 2014.

- Den starka avslutningen på föregående år och nu även en stark inledning på 2014 visar att svenska fastigheter fortsatt är attraktiva investeringar. Fastigheter i bästa lägen har alltid varit intressanta för investerarna men vi ser en klassisk marknadsutveckling där riskviljan och fokus flyttas till de mer sekundära segmenten som ytterområden och regionstäder, säger Max Barclay, vd för Newsec Sweden.

En annan stor affär i Göteborgsområdet under perioden var Profi Fastigheter som sålde kontorsfastigheten Kallebäck 17:2. Fastigheten är 36 700 kvadratmeter stor och består huvudsakligen av kontor och högteknologiska labbytor med tillhörande 500 parkeringsplatser. Köpare var bolaget Kallebäck Property Invest som bildats och strukturerats av Pareto Securities, för 840 miljoner kronor.

Datscha följer även säljrådgivarnas marknadsandelar för Göteborgsmarknaden. För första kvartalet 2014 toppas statistiken av CBRE som har en andel på hela 61 procent, mycket tack vare Volvokoncernens försäljning. Savills ligger tvåa med 20 procent följt av Tenzing på närmare 9 procent och Leimdörfer på drygt 6 procent.


Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige