– Som arbetsgivare är det viktigt att arbeta förebyggande för att medarbetarna ska må bra – inte bara för anställdas skull, utan även för att det gynnar företaget i längden. Ändå behöver branschen generellt sett bli bättre på att arbeta strategiskt med arbetsmiljöfrågor, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.
Undersökningen visar att 38 procent av fastighetsföretagen har en uttalad strategi för att främja fysisk och psykisk hälsa hos de anställda. 57 procent av företagen saknar strategi även om de arbetar med frågorna, och 5 procent uppger att de inte arbetar med frågorna över huvud taget.
Hälften av fastighetsföretagen i Fastigos undersökning erbjuder kostnadsfri rådgivning av psykolog eller coach till sina anställda. Drygt nio av tio arbetsgivare erbjuder företagshälsovård eller friskvårdsbidrag, och 83 procent av företagen möjliggör flexibel arbetstid för de yrkeskategorier där arbetet tillåter det.
– Det är glädjande att se att de allra flesta ger sina anställda goda förutsättningar att uppnå balans i livet. Samtidigt är det viktigt att fler fastighetsföretag arbetar efter en tydlig strategi för att främja hållbart arbetsliv. En hållbar fastighetsbransch är en av Fastigos viktigaste prioriteringar, säger Mona Finnström.
I januari–september i år sjukskrevs 99 personer inom fastighetsbranschen på grund av arbetsrelaterade sjukdomar, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Siffran är den högsta på fem år. Antalet sjukskrivningar på grund av sjukdomar orsakade av sociala eller organisatoriska faktorer, såsom stress och utbrändhet, har nästan trefaldigats sedan 2011.
FAKTA/ Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under perioden 15–25 november 2016. Enkäten skickades ut till 995 vd:ar och personalchefer inom fastighetsbranschen. Svarsfrekvensen var 31 procent.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.