Image

Amasten på väg att köpa för 500 miljoner

Transaktioner Amasten tecknar avsiktsförklaringar – två separata affärer – om fastighetsförvärv för drygt 500 miljoner. Samtidigt genomför bolaget en mindre försäljning, om 36 miljoner kronor.
Publicerad den 1 Juni 2015
David Dahlgren Bild: Pixprovider
David Dahlgren

Amasten har tecknat en avsiktsförklaring om förvärv av ett fastighetsbestånd – 13 fastigheter – i Strängnäs, Sala, Järna och Skinnskatteberg som ägs av Sterner Stenhus och Kvalitena, med ett fastighetsvärde om 291 miljoner kronor.

- Beståndet ligger i bästa läge och omfattar 77 procent bostäder och vård, med en direktavkastning på cirka 6 procent. Det förstärker vår närvaro i förvaltningsregion Mitt och vårt fokus på fastigheter i orter på pendlingsavstånd från regionala tillväxtmotorer. Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Det finns dessutom goda förutsättningar att förbättra fastigheterna ytterligare med avseende på hyresnivåer och fastighetsvärden. Genom förvärvet bibehåller vi även vårt fokus på att Amasten som helhet skall innehålla cirka två tredjedelar bostäder, säger David Dahlgren, vd Amasten.

De största kommersiella hyresgästerna utgörs av Sala Kommun, Ica, SEB och Vidarkliniken.

Förvärvet planeras delvis att finansieras genom betalning i form av nya stamaktier i Amasten till säljarna. Slutliga villkor kommer att meddelas när dessa har fastställts. Förvärven kommer att öka vinsten per stamaktie även beaktat den utspädning som kommer att följa av den tilltänkta nyemissionen av stamaktier till säljarna.

- Vi ser ytterligare intressanta investeringsmöjligheter i regionen med det här förvärvet som ett ytterligare steg att växa vidare. Med Sterner Stenhus och Kvalitena får vi två kunniga och starka aktieägare som tillsammans med övriga ägare kan bidra till att utveckla Amasten, säger David Dahlgren.

Amasten har också tecknat avsiktsförklaring om förvärv av ett fastighetsbestånd i Timrå och Falun med ett fastighetsvärde om 217 miljoner kronor. Säljare är Möller & Partners tillsammans med ett antal närstående aktieägare.

- Beståndet ligger i bra läge och omfattar handel, bostäder, äldreboende och kontor. Med en bedömd direktavkastning om drygt 7 procent i dagens lågräntemiljö illustrerar förvärvet Amastens ambition att förvärva fastigheter med god direktavkastning i bra mikrolägen i mindre och mellanstora orter. Timrå utgör en del av den växande Sundsvallsregionen. Falun är i sig en stark ort och tillsammans med Borlänge bildar Falun en stark region i östra Dalarna. I eller i direkt anslutning till både Timrå och Falun finns högskola/universitet, industri, handel och offentlig förvaltning. Vi ser många intressanta investeringsmöjligheter i dessa orter med det här förvärvet som ett steg att växa vidare, säger David Dahlgren.

Portföljen utgörs främst av fyra centrumfastigheter i Timrå samt en handelsfastighet i ett bostadsnära handelsområde i Falun. Totalportföljen utgörs av 37 procent handel, 21 procent kontor, 20 procent bostäder och resterande 23 procent blandade ytor, bland annat förskola och lager. Bland de största hyresgästerna återfinns Willys, Coop Nord, Systembolaget, Timrå Kommun och Landstinget. Direktavkastningen bedöms uppgå till drygt 7 procent.

Förvärvet planeras delvis att finansieras genom betalning i form av nya stamaktier i Amasten till säljarna. Slutliga villkor kommer att meddelas när dessa har fastställts. Förvärven bedöms öka vinsten per stamaktie även beaktat den utspädning som kommer att följa av den tilltänkta nyemissionen av stamaktier till säljarna.

- Amasten har sedan tidigare fastigheter i Sollefteå och Härnösand och förvärven i Timrå förstärker vår närvaro i Sundsvallsregionen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Möller & Partners och deras delägare som nya och professionella aktieägare i Amasten, säger David Dahlgren.

Amasten har slutligen avyttrat fastigheten Rullaren 6 i Borlänge, 4 903 kvadratmeter bostadsyta i Borlänge. Priset om 36 miljoner kronor överstiger den senaste värderingen med cirka 5 procent.

? Amasten äger inga andra fastigheter i Dalarna. Fastigheten utgör mindre än tre procent av vårt samlade fastighetsvärde. Detta gör att Rullaren 6 i dagsläget ligger utanför våra prioriterade områden och är därmed naturlig att avyttra, säger David Dahlgren.

Amastens rådgivare i försäljningen var Mäklarhuset i Borlänge och Delphi Advokatbyrå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är brittiska investerarens nordiska planer

Bolag ICG gick in i Finland i slutet av 2021 genom förvärvet av Thermo Fishers finska huvudkontor och FoU-anläggning från Niam. Chad Brown, vd på ICG, berättar för Fastighetssverige om förvärvet, ICG:s syn på de nordiska marknaderna och om deras tillväxtplaner i Norden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY