Image
Det är tydligt att 2021 var strukturaffärernas år och det skedde flera stora uppköp.

Tidigare uppköp vi minns

Transaktioner Fastighetssverige tog en promenad i minnenas allé efter gårdagens besked om att Doxa har för avsikt att köpa Serneke. Här är några av de största affärerna det senaste decenniet.


Ylva Sarby Westman.

Klart: SBB:s avknoppning blir Neobo Fastigheter – då kan notering ske

Bolag Extra bolagsstämma i Amasten Fastighets AB har idag beslutat att byta företagsnamn till Neobo Fastigheter AB. Styrelsen i SBB har beslutat att fastställa avstämningsdagen för utdelningen till den 28 december 2022.


Ylva Sarby Westman, vd för det bostadsbolag som kommer att bildas som en avknoppning från SBB.

Stämmodag för SBB:s avknoppning – så blir bolagets utformning

Bolag Idag presenteras namnet på SBB:s avknoppade bostadsbolag, och samtidigt en något mer specifik tidsplan för noteringen som är planerad under det första kvartalet 2023. Dessförinnan hålls under förmiddagen idag en extra bolagsstämma där ett beslut väntas tas om att dela ut samtliga SBB:s aktier i det nya bostadsbolaget till SBB:s A- och B-aktieägare. Fastighetssverige berättar mer om det nya bolagets utformning och hur SBB påverkas av uppdelningen.


SBB:s bostadsdel ska nå en avkastning om över tio procent

Bostäder Fastighetsbolaget SBB:s kommande avknoppning Amasten har spikat flera finansiella mål.


Jan-Erik Höjvall.

Tunga namn tar plats i Amastens nya styrelse

Bolag En rad tunga profiler tar plats när en ny styrelse utses för Amasten. Jan-Erik Höjvall blir ordförande.


Amastens lagbygge fortsätter – Malin Axland blir chefsjurist

Bolag Efter att Ylva Sarby Westman utsetts till vd och Maria Strandberg till CFO stärker Amasten sitt team med ytterligare en tidigare Kungsleden-profil när Malin Axland utses till chefsjurist.


Maria Strandberg.

Maria Strandberg blir ny CFO på Amasten

Bolag SBB:s Amasten gör ytterligare en topprekrytering inför nystarten. Efter att förra veckan ha utsett Ylva Sarby Westman rekryteras nu Maria Strandberg till tjänsten som CFO.


Ylva Sarby Westman.

Det lockade Ylva Sarby Westman till SBB:s nya bostadsbolag

Bolag Castellums och Kungsledens tidigare CFO Ylva Sarby Westman är tillbaka i branschens hetluft som ny vd för SBB:s dotterbolag Amasten – som kommer byta namn innan vårens börsnotering. För Fastighetssverige berättar Ylva Sarby Westman om vad som lockade med den nya rollen, hur det nya bostadsbolaget kommer att utformas och hur man ska hävda sig på bostadsmarknaden i ekonomiskt utsatta tider.


Ylva Sarby Westman.

Ylva Sarby Westman blir ny vd för Amasten

Bolag Inför satsningen på ett separat bostadsbolaget tillträder Ylva Sarby Westman som vd för SBB:s dotterbolag Amasten.


Johan Bergman blir ny IR-chef på Amasten

Bolag Till tjänsten som IR-chef för SBB-ägda Amasten har Johan Bergman utsetts. Johan Bergman har tidigare arbetat med att förbereda Amasten Fastighets AB för listbyte till Nasdaqs huvudlista och har lång erfarenhet av IR bland annat som IR chef på NCC.


Mikael Rånes, tidigare bland annat vd för Amasten som han lämnade i mars.

Fastighetsveteranen: "Inte det minsta oroad för en bubbla i fastighetssystemet"

Bolag Det kliar i bolagsfingrarna på Amastens tidigare vd Mikael Rånes – efter ett halvårs ledighet med långresa, spontanköpt fastighet och mycket familjetid är han återigen sugen på att bygga bolag. Under ledigheten har han följt den dramatiska utvecklingen på fastighetsmarknaden och berättar för Fastighetssverige om hur han ser på utmaningarna, framtiden och lösningarna.


Till vänster syns en flygbild över Spånga centrum och omkringliggande villabebyggelse. Byggnaden inom fastigheterna Solhem 20:2 och Solhem 20:3 har rivits sedan fotot togs. Solhems villasamhälle är markerat med vit streckad linje och det är där inom som SBB:s projekt ska byggas. Till höger syns den föreslagna placering av den nya bebyggelsen markerad i gult.

SBB går vidare med Amasten-projekt i Västerort

Bostäder Ska ta fram en detaljplan för ett mindre bostadsprojekt i Solhem. Fastighetssverige berättar mer.


Mikael Rånes, vd för Amasten.

Så blir Rånes framtid efter Amastens ledningsrockad

Bolag SBB har beslutat om den framtida ledningen för Amasten och valt att ersätta Mikael Rånes med Lars Thagesson som vd. Mikael Rånes berättar själv för Fastighetssverige hur den närmaste framtiden blir.


SBB:s vd Ilija Batljan.

Amasten: SBB uppe i 92,9 procent

Bolag SBB kontrollerar nu 92,9 procent av Amasten.


Amasten är på väg att bli en del av SBB.

Amastenaffären: Grönt ljus från Konkurrensverket

Bolag SBB erhåller konkurrensgodkännande för förvärvet av Amasten.


Mikael Rånes, vd för Amasten.

Sålt innehavet – Amasten-vd:n om SBB och framtiden

Bolag Amasten-vd:n Mikael Rånes sålde i förra veckan hela sitt innehav i det egna bolaget – men inte till SBB.
Här berättar han om tankarna bakom försäljningen, känslorna inför att Amasten med största sannolikhet försvinner in i SBB och sin egen framtid.


Ilija Batljan.

SBB har 80 procent i Amasten – lämnar budpliktsbud på 13,30

Bolag SBB lämnar på måndagsmorgonen sitt budpliktsbud på samtliga aktier i Amasten: 13,30 kronor per stamaktie och 350 kronor per preferensaktie.


Ilija Batljan.

SBB har fullföljt förvärv av drygt 46 procent av Amasten-aktierna

Transaktioner SBB offentliggjorde den 18, 24 respektive 25 november att man ingått avtal om förvärv av sammanlagt 361 946 350 stamaktier av serie A i Amasten, motsvarande 48,13 procent av aktierna och 48,18 procent av rösterna i bolaget, till ett pris om 13,30 kronor per stamaktie av serie A. SBB meddelar nu att man har fullföljt transaktionerna för en total köpeskilling om 4 813 886 455 kronor.


Ilija Batljan.

SBB ökar till 66 procent i Amasten

Transaktioner Den 18 november respektive 24 november offentliggjorde SBB att man ingått avtal om förvärv av sammanlagt 347 320 242 stamaktier av serie A i Amasten till ett pris om 13,30 kronor per stamaktie av serie A. SBB offentliggör idag att man har ingått ett ytterligare avtal om förvärv av sammanlagt 14 626 108 stamaktier av serie A till motsvarande pris per stamaktie.


Ilija Batljan.

SBB ökar ytterligare i Amasten

Bolag SBB har ingått ytterligare avtal om förvärv av sammanlagt 81 909 488 stamaktier av serie A i Amasten till ett pris på 13,30 kronor per stamaktie av serie A.