Image

Allokton stäms för diskriminering

JURIDIK Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) stämmer Allokton för diskriminering. Skadeståndskravet uppgår till 80 000 kronor.
Publicerad den 30 April 2008

En ledig lägenhet gick till ett svenskt par trots att en man som ursprungligen kommer från Somalia anmält intresse för lägenheten långt innan. Mannen anmälde det hela till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) som nu stämmer hyresvärden.

- Antalet anmälningar om etnisk diskriminering på bostadsmarknaden ökar. Händelsen är ett exempel på hur diskriminering i samband med uthyrning leder till att människor sorteras bort på felaktiga grunder. Bostad är ett grundläggande livsvillkor för människor och det är därför oerhört viktigt att förmedling av bostäder sker på lika villkor, säger Johan Hjalmarsson som leder DO:s arbete mot diskriminering på bostadsmarknaden.

Händelsen inträffade under våren 2006 i Katrineholm. Mannen, som ursprungligen kommer från Somalia, och hans familj behövde en större bostad och sökte en lägenhet som annonserades ut på bostadsbolagets Alloktons hemsida. Han blev erbjuden att ensam titta på lägenheten, men ingen var hemma. Mannen uppmanades att återkomma efter två dagar vilket han gjorde. Då fick han besked om att lägenheten var uthyrd.

Under handläggningstiden har olika svar på frågan om lägenheten är ledig eller inte getts beroende av vem som frågat. När en kollega till mannen kontaktade bostadsbolaget fick hon besked om att lägenheten fortfarande var ledig.

Lägenheten gavs senare till ett svenskt par som vittnar om ett helt annat bemötande än vad den somaliska mannen fick när han visade intresse för lägenheten. Att mannen anmält intresse ignorerades helt.

Bostadsbolaget har inte lämnat någon rimlig förklaring till att mannen inte erbjudits lägenheten. DO menar att det inträffade har samband med mannens etnicitet och stämmer därför bolaget och kräver 80 000 kronor i skadestånd.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige