Image

DO stämmer fastighetsbolag i Hällefors

JURIDIK En flyktingfamiljs hyra var nästan 4 000 kronor högre än deras grannars i en motsvarande lägenhet. Bostadsbolaget motiverade detta med att det generellt sett är dyrare att ha invandrare som hyresgäster. – Diskriminering! säger Katri Linna, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), och stämmer Skarets fastigheter i Hällefors.
Publicerad den 6 Maj 2008

Familjen kom som flyktingar och blev av Hällefors kommun hänvisade en lägenhet hos Skarets fastigheter. När familjen pratade med sina grannar visade det sig att bolaget tog ut 9 885 kronor i hyra av flyktingfamiljen. En svensk familj som bodde i en lika stor lägenhet betalade 6 000 kronor i månaden.

Flyktingfamiljen anmälde till hyresnämnden och bostadsbolaget motiverade hyressättningen med att det är dyrare att ha invandrare som hyresgäster. Det hela anmäldes till DO. Enligt lagen är det förbjudet att missgynna personer vid tillhandahållande av bostad om missgynnandet har samband med personens etnicitet eller religion. DO menar att bostadsbolaget brutit mot förbudet mot diskriminering, stämmer bostadsbolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd för den utsatta familjen.

– Det är skrämmande att ett bostadsbolag utnyttjar en utsatt familj på detta sätt. Det finns inga som helst rimliga skäl till hyressättningen och att påstå att en viss etnisk grupp skulle vara dyrare som hyresgäster än andra är förstås ren diskriminering säger Katri Linna.

DO arbetar aktivt med att kartlägga och motverka diskrimineringen på bostadsmarknaden. Anmälningarna om diskriminering på bostadsmarknaden ökar och utgjorde förra året 22 procent av anmälningarna utanför arbetslivet. DO arbetar för en dialog mellan bostadsmarknadens aktörer och utsatta grupper för att förebygga och motverka diskriminering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige