Image

Akademiska Hus planerar studentbostäder i Luleå

Bostäder Genom en ny detaljplan för Porsön, Luleå, skapas förutsättningar för 160 lägenheter för studenter och forskare på Akademiska Hus mark.
Publicerad den 26 Januari 2017
Porsön i Luleå. Bild: Akademiska Hus
Porsön i Luleå.

– I vår gemensamma campusplan lyfter vi och Akademiska Hus fram studentbostäder som en viktig faktor för att vitalisera området. Nya bostäder mitt i universitetsområdet underlättar inte bara bostadssituationen för studenter och forskare i Luleå utan ökar också hela områdets attraktivitet, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet.

Akademiska Hus har sedan tidigare sålt mark till Lindbäcks bygg och då möjliggjort för 290 campusnära lägenheter. Detaljplanen som nu beslutats om innebär att det kan byggas ytterligare bostäder inne på universitetsområdet med placering mellan Regnbågsallén i norr och Universitetsvägen i söder.

– Studentbostäder inne på campus är en viktig faktor för att skapa attraktiva och levande universitetsområden. Med ökat liv och rörelse på området skapar vi även en trygghetskänsla. Vi arbetar för att det ska byggas fler studentbostäder, oavsett om det är vi själva eller andra fastighetsägare som bygger, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har ännu inte tagit något investeringsbeslut men har för avsikt att själva vara byggherre då man vill behålla rådigheten inne på universitetsområdet. Förutom att skapa förutsättningar för lägenheter ger även planen stöd för kår- och sportverksamhet.

– Fler studentbostäder ligger i linje med Akademiska Hus uppdrag. Oavsett om det blir vi eller annan byggherre så är campusnära studentbostäder en viktig del för att öka ett lärosätes konkurrenskraft. Det är avgörande för att stärka hela Sverige som kunskapsnation, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Möjligheter till en miljon bostäder i goda lägen

Bygg/Arkitektur 100 år av byggande för bilen – det är vad stadsforskaren och doktorn i stadsplanering, Alexander Ståhle, menar att vad vi gjort. Men vad människor eftersöker i sin bostad är inte parkeringar och stora vägar. "Med 90 procents säkerhet kan vi säga vad en fastighet är värd utifrån hur den ligger i förhållande till grönska och natur", säger Alexander Ståhle.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige