– Vi har ett stort rekryteringsbehov och i Sverige finns det välutbildade ingenjörer som behöver jobb. Utbildningen blir en brygga som gör att allas behov tillgodoses. Det är roligt att vi efter första året nu kan anställa nya kompetenta kollegor från utbildningen, säger Charlotta Holmgren, HR-partner inom NCC Building.
Under cirka ett år har ingenjörerna varvat teori på Kunskapsskolan med praktik på NCC:s arbetsplatser. Ambitionen för NCC har varit att kunna erbjuda dem anställning efter avslutad utbildning. Av de 18 ingenjörer som gått programmet har 13 fått jobb inom NCC och en dialog hålls med dem som ännu inte kommit i arbete.
NCC har samarbetat med Arbetsförmedlingen för att hitta kandidater till utbildningen. För att få delta behöver deltagarna ha uppehållstillstånd och ha skaffat sig grundläggande kunskaper i svenska. Under utbildningen har utvecklingen varit tydlig. Störst fokus har legat på att utveckla språket. Facktermer som ska bli vardagsspråk, dagliga konversationer som ska flyta och humorn vid fikapausen.
– Vi har studerat arbetsmiljöfrågor, säkra arbetsplatser, om hur det svenska samhället styrs, hur beslut tas i Sverige och vilka beslut som påverkar NCC. Vi har också fått lära oss juridik och ekonomi. Det har varit ovärderligt i våra förberedelser för det svenska arbetslivet och byggbranschen specifikt, säger Ahmad Bakkour, deltagare NCC Nystart och nu planerare inom avdelningen Hus Stockholm, NCC Building.
Efter en lyckad första omgång av programmet startar NCC Nystart på nytt i november, denna gång med fler deltagare, 24 stycken, och något kortare utbildningstid.
– Vi vill erbjuda fler en snabb väg in på arbetsmarknaden och till en bransch som har ett enormt stort rekryteringsbehov. Samtidigt är NCC Nystart en viktig del i vår ambition att öka mångfalden på våra arbetsplatser, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.