Image
Niklas Alm och Sverker Eriksson.
Niklas Alm och Sverker Eriksson. Bild: Eddie Ekberg

”Jag vet hur politikerna tänker”

Bolag Efter en lång karriär som hög politisk tjänsteman har Sverker Eriksson nu tagit steget över till fastighetsbranschen. - Den största nyttan jag har av min bakgrund är människokännedomen inom politiken. Jag vet hur politikerna tänker, säger Newsec Communications nytillträdde vd.
Publicerad den 11 Mars 2015

Sverker Eriksson efterträdde för en dryg månad sedan Niklas Alm, som numera är arbetande styrelseordförande.

Sverker Eriksson har lämnat det moderata partikansliet, där han har arbetat i 30 år, de senaste 20 som chef för Moderaterna i Stockholm.

När Fastighetssverige träffar duon Eriksson/Alm på Mipim har de precis haft ett möte med en internationell investerare som är intresserad av fastighetsutveckling i Sverige.

- Det är en utmaning att förklara för internationella aktörer hur det svenska systemet fungerar, inte minst med planprocesser och att det faktiskt inte finns några gräddfiler. I de här sammanhangen ser jag Newsec Communication som ett smörjmedel. Vi kan se till att investerarna kommer rätt in i processen. Vi kan inte snabba på processen men vi kan underlätta den, säger Sverker Eriksson, som menar att de långa handläggningstiderna är ett av de största problemen, både när det gäller att locka investerare till Sverige och när det gäller den ständigt ökande bostadsbristen.

- Oavsett vilken politisk ledning vi har så är planprocesserna alldeles för utdragna. Den nuvarande regeringen har satt som mål att bygga 200 000 bostäder till 2020. Ska det finnas någon möjlighet att komma i närheten av det måste planprocesserna förenklas och det måste anställas många fler handläggare.

Att Sverker Eriksson gick till Newsec har att göra med gamla kontakter med Urban Edenström, som grundat Newsec och dess ägarbolag Stronghold.

- Vi började prata om det här i höstas och det var väldigt lockande. Det har varit en fantastiskt rolig första tid. Politiken är, till skillnad från näringslivet, ett nollsummespel – ger man ett politiskt uppdrag till någon innebär det att man tar det från någon annan. Det är politikens charm och dilemma. Inom näringslivet finns det alltid plats för duktiga och framåtsträvande människor, det tycker jag är väldigt stimulerande.

Newsec Communication har expanderat snabbt och är nu sex personer. Kunderna återfinns framför allt i fastighetsbranschen men också inom andra sektorer.

- Det finns ett stort behov av våra tjänster och det är ingen tillfällighet att vi har rekryterat människor med bakgrund i politiken, som Sverker och Stefan Prucha som har arbetat för Folkpartiet och som senast var chef för Tolv Stockholm. De har oerhört värdefulla nätverk och erfarenheter som kan betyda mycket för våra uppdragsgivare, säger Niklas Alm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige