Image

White till final i New York

Bygg/Arkitektur White arkitekter har gått till final i en internationell arkitekttävling om hur New York ska skyddas mot stormar och klimatförändringar i framtiden. Det vinnande förslaget kommer att ligga till grund för utvecklingen av stadsdelen Queens som drabbades hårt av orkanen Sandy 2012.
Publicerad den 31 Juli 2013
Monica von Schmalensee. Bild: Thomas Zaar
Monica von Schmalensee.

White tävlar tillsammans med det internationella teknikkonsultföretaget Arup och är ett av fyra team som har gått till final. Totalt skickades 117 tävlingsbidrag in från 20 länder. Vinnaren utses i New York den 24 oktober på årsdagen av orkanen Sandy.

- Det här är ett bevis på att vi är ett av de främsta internationella arkitektkontoren när det gäller hållbar stadsbyggnad. Våra kunskaper på det här området är efterfrågade även utanför Skandinavien och jag ser stora möjligheter för oss och andra svenska företag att öka exporten av tjänster kopplade till stadsutveckling, säger Monica von Schmalensee, vd för White arkitekter.

Tävlingen syftar till att ta fram en plan för hållbar stadsbyggnad för området Arverne East i Rockaway, men idéer och innovationer från det vinnande förslaget kommer att användas även i andra tätbefolkade stadsdelar vid kusten. Bakom arkitekttävlingen For a resilient Rockaway, FAR ROC, står bland andra staden New York och American Institute of Architects.

- Vår framgång så här långt i tävlingen bygger på att vi kombinerar arkitektur i världsklass med kunskaper om komplicerade processer som att utveckla en stad. Vi är bra på att skapa dialog och förankra förslag, det s ärskiljer skandinaviska arkitekter internationellt, säger Monica von Schmalensee.

Förslaget från White som heter ”Small means and great ends” bygger på att småskaliga enheter anpassar sig efter extrema väderförhållanden i en motståndskraftig helhet och interagerar med vädrets krafter, ungefär som en surfare på vågorna.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige