Image
Rolf Buch, vd för Vonovia
Rolf Buch, vd för Vonovia Bild: Vonovia

Vonovia köper Blackstones Hemblapost – affär om tolv miljarder

Transaktioner Vonovia köper Blackstones majoritetspost i Hembla, motsvarande 69,3 procent av rösterna och 61,19 procent av kapitalet i Hembla. Köpeskillingen är totalt 12,225 miljarder kronor.
Publicerad den 23 September 2019
Annons
Image

Detta är Vonovias andra steg in på den svenska marknaden efter förvärvet av Victoria Park 2018.

Vonovia skyldigt att offentliggöra ett budpliktsbud avseende resterande aktier i Hembla inom fyra veckor från det att transaktionen har godkänts av relevanta konkurrensmyndigheter.

Hemblas 21 411 lägenheter finns till största del i Stockholm. Då Victoria Parks 16 638 lägenheter framför allt finns i områdena Malmö, Stockholm och Göteborg kompletterar fastighetsbestånden varandra väl.

Vonovias vd Rolf Buch säger:
– Vi är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och erbjuder attraktiva bostäder av hög kvalitet. Efter förvärvet av Victoria Park förra året har vi märkt att vår strategi att erbjuda våra hyresgäster hög kvalitet och en god boendemiljö har fullt stöd av våra svenska kollegor. Vår investering i Hembla kompletterar vår nuvarande närvaro i Sverige. Vi har lång erfarenhet av att skapa värde för både hyresgäster och aktieägare, något vi uppnår genom vår långsiktiga expertis och våra heltäckande tjänster samt med bättre upphandlingar och finansiering. Med denna hållbara och mycket långsiktiga inriktning lever vi upp till vårt sociala ansvar.

Vonovia köper Blackstones aktier för 215 kronor styck, vilket motsvarar en premie om 11,5 procent jämfört med stängningskursen för Hemblas B-aktie på Nasdaq Stockholm den 20 september 2019 och en premie om 15,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen på Nasdaq Stockholm för Hemblas B-aktie under de senaste tre månaderna.

Vonovia äger 396 739 bostadslägenheter i Tyskland, Österrike och Sverige, samt förvaltar även 79 015 lägenheter. Beståndet är värt ungefär 47,4 miljarder euro. Vonovia började expandera utanför Tyskland 2017, med två förvärv i Österrike och därefter med förvärvet av Victoria Park 2018.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lämnar John Mattson för vd-stolen på Tilia: "Roligt att få ta ett helhetsansvar"

Bolag Tilia Fastigheter har gjort klart med en ny vd. Framöver kommer bolaget ledas av Christina Hansson som ansluter från John Mattson där hon varit förvaltningschef. För Fastighetssverige ger Christina Hansson sin syn på uppdraget, Tilias position och om hur det är att verka i noterad kontra familjeägd miljö.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige