Image

Utredning om bättre konkurrens klar

Bygg/Arkitektur På tisdagen lämnade "Utredningen om bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande" sitt slutbetänkande "Plats för fler som bygger mer (SOU 2015:105) till regeringen.
Publicerad den 16 December 2015

Utredningen fick i uppdrag den 28 maj 2014 att undersöka förutsättningarna för bättre konkurrens inom byggsektorn för ett ökat utbud på bostäder.

Utredningen föreslår i betänkandandet som överlämnades till bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan att regeringen:

• Främjar enhetlighet och transparens och tar initiativ till en strategi i syfte att koordinera tillämpningen av plan- och markanvisningsprocesserna och möjliggöra att "typgodkända" flerbostadshus kan byggas i hela landet.

• Att regeringen stödjer utvecklingen av en digitaliserad planprocess.
Utredningen presenterar också som förslag att kommuner ska undvika egna särkrav för att uppnå enhetlighet och transparens i planarbetet.

Ett annat förslag är att ge upphandlingsmyndigheten i uppdrag att se över behovet av upphandlingsstöd för allmännyttiga bostadsföretag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige