Image

Unga i fokus när Botrygg bygger i Gårdsten

Bostäder Fastighetsnämnden i Göteborg beslutade igår att låta Botrygg få markanvisning för nyproduktion av bostadsrätter och radhus i Gårdsten. Ett projekt där unga och personer med vanliga inkomster står i fokus.
Publicerad den 21 Oktober 2015
Botrygg bygger bostäder för unga och för personer med vanlig inkomst i Gårdsten, utanför Göteborg. Bild: Tengbom
Botrygg bygger bostäder för unga och för personer med vanlig inkomst i Gårdsten, utanför Göteborg.

Botrygg kommer hjälpa till genom att finansiera delar av egeninsatsen för köparen. Det innebär att kostnaden för den boende blir likvärdig med en hyresrätt i området men i bostadsrättsform.

Aktuellt område ligger i stadsdelen Gårdstens centrum i Göteborg. Stadsdelen är väl fungerande men med behov av nytillskott av bostäder och verksamheter. En fortsatt utveckling av Gårdsten ligger väl i linje med strategi för stadens utbyggnadsplanering.

Det finns planer för flera olika fastighetsbolag att bygga de cirka 1 000 lägenheter i Gårdsten. Ett av fastighetsbolagen är Botrygg AB, som nu får markanvisning för cirka 290 bostadsrätter och 60 radhus.

Detta skulle kunna innebära att stadsdelen ökar sitt befolkningsunderlag med mellan 4 000 till 5 000 människor. Det kommer att ställa stora krav på en utbyggnation av samhällsservicen. Vilket innefattar exempelvis förskolor, skolor och kollektivtrafik med mera.

När det sker en sådan stor expansion är det viktigt att fundera på hur kollektivtrafik ska organiseras. I dag går det spårbunden trafik till Angereds centrum. Som jag ser det är det rimligt och fullt möjligt att bygga ut den spårbundna trafiken till Gårdsten som dessutom skulle kunna försörja Lövgärdet, säger Joachim Arcari vd för Botrygg Göteborg i en kommentar.

Vi tror att det är viktigt att fler kan välja bostad oavsett form, hyresrätt eller bostadsrätt. Det är bra om grupper med olika ekonomiska förutsättningar kan köpa bostadsrätt så att ägarformen blir vanlig i alla ekonomiska samhällsgrupper. Fler kan då göra en boendekarriär och hyresrätter friställs, säger Joachim Arcari.

Utöver Botrygg får följande företag markanvisning: Serneke Projektutveckling AB och Förvaltnings AB Framtiden genom Egnahemsbolaget.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Startbesked för över 500 bostäder i Biskopsgården

Bostäder Framtiden Byggutveckling väntas få positivt planbesked för över 500 nya bostäder samt ytterligare olika verksamheter i Biskopsgården.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige