Image

Tobin sänker resultatprognos – igen

Bolag Tobin Properties sänker ytterligare en gång sin resultatprognos – rörelseresultatet för 2018 beräknas nu till 25–50 miljoner sedan Tobin bara sålt två lägenheter under Q3 och dessutom gjort en nedskrivning av en exploateringsfastighet i Uppsala.
Publicerad den 18 Oktober 2018

I går kväll – kvällen före Q3-rapporten – skickade Tobin Properties ut ett pressmeddelande om den sänkta resultatprognosen. Vid ingången av 2018 beräknades 2018 års rörelseresultat till 250 miljoner kronor. I Q1-rapporten sänktes det till 150–200 miljoner kronor. 31 maj sänktes prognosen till 75–125 miljoner kronor och nu sänks den alltså igen, till 25–50 miljoner kronor.
Q3-siffrorna, som presenterades på torsdagsmorgonen:

• Bindande avtal om försäljning av lägenheter tecknades till ett värde om 5 MSEK (90).
• Rörelseresultatet uppgick till -5,8 MSEK (8,0).
• Resultatet efter skatt uppgick till –11,5 MSEK (2,2).
• Resultatet per aktie uppgick till –1,02 SEK (0,17).
• Antalet bostäder sålda på bindande avtal uppgick till 2 (22).
• Antalet produktionsstartade bostäder uppgick till 0 (0).
• Antalet bostäder i pågående produktion uppgick till 493 (417).

Vd Patrik Mellgren:
– Tobin Properties utveckling under det tredje kvartalet vittnar om en fortsatt avvaktande marknad för nyproducerade lägenheter i Stockholm. Det är på intet sätt oväntat. Det kommer ta ytterligare tid innan marknaden för nyproducerat är i balans efter de senaste årens överhettningstendenser.

– Situationen på andrahandsmarknaden är dock bättre och makroläget i vår region är fortsatt positivt, vilket innebär att det inte behöver dröja alltför lång tid innan vi ser en stabilisering av marknadsläget.

– Under det tredje kvartalet uppgick Tobins rörelseresultat till –5,8 miljoner kronor. De främsta orsakerna till det negativa resultatet var svag försäljning och nedskrivning av fastighetsvärden i projektportföljen. Resultatet av den första vinstavräkningen i samband
med godkännande av detaljplan i Nacka Strand balanserade dock upp resultatet i viss mån. Effekterna av just den låga försäljningen, och nedskrivning av en exploateringsfastighet i Uppsala, gör även att vår bedömning av rörelseresultatet för räkenskapsåret 2018 justeras ned från 75–125 miljoner kronor till 25–50 miljoner kronor. Nedjusteringen görs samtidigt som vi gör bedömningen att Tobins projektportfölj på sikt har stor potential utifrån både geografiska lägen och fastigheternas och byggrätternas förvärvsvärden.

– I och med de finansieringar som gjorts både i år och föregående år är bolaget finansiellt stabilt. Det ger oss såväl arbetsro som möjligheten att färdigställa våra projekt utan tidigare krav på en viss försåld andel av lägenheter "på ritning". Goda finanser möjliggör också att vi kan fortsätta vara generellt återhållsamma med rabattering av våra projekt, vilket därmed på sikt ger möjligheter till högre lönsamhet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige