Image

Sveriges ambassad i London totalrenoveras

Bygg/Arkitektur Sveriges ambassad i London ska renoveras såväl invändigt som utvändigt. – Senast en totalrenovering genomfördes var för trettio år sedan, säger Berit Nilsson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.
Publicerad den 20 Mars 2015
Sveriges ambassad i London står inför en omfattande renovering. Två år ska renoveringen ta och kosta 60 miljoner kronor. Bild: SFV
Sveriges ambassad i London står inför en omfattande renovering. Två år ska renoveringen ta och kosta 60 miljoner kronor.

Redan förra året påbörjade Statens fastighetsverk (SFV) en renovering för Business Sweden i Sveriges ambassad i London. Efter klartecken från regeringen går SFV nu vidare och genomför en två år lång och genomgripande exteriör och interiör renovering – allt för att skapa en representativ och väl fungerande svensk mötesplats. Utöver en mer välkomnande entré ska bland annat tillgängligheten förbättras och viseringsdelen bli mer funktionell.

Sveriges ambassad inryms sedan 80-talet i en gul tegelbyggnad på 11, Montagu Place, belägen mitt emellan Hide Park och Green Park i centrala London. Byggnaden uppfördes 1957 och var från början en judisk skola.

- Senast en totalrenovering genomfördes var för trettio år sedan, vid inflyttningen 1983. Mindre anpassningar har gjorts vid ett par tillfällen därefter, bland annat i början av 2000-talet då Handelskammaren och Visit Sweden flyttade in. Men nu tar vi ett helhetsgrepp. Det kommer att bli väldigt fint då vi är klara, säger Berit Nilsson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Målet med den genomgripande renoveringen är att skapa ett representativt, modernt och välfungerande kontorshus som ska erbjuda en svensk mötesplats för Sveriges ambassad, Handelskammaren, Visit Sweden, Business Sweden och deras gemensamma gäster.

Utvändigt är det mot entrésidan som de största förändringarna sker. Huvudentrén byggs om och görs välkomnande genom att förses med glastak. Byggnadens karaktär förstärks genom att bottenvåningen ges kopparinklädda fönster.

- Exteriört gör vi också stora förbättringar för tillgängligheten. Precis intill entrén tar vi upp ett hål i fasaden för att sätta in en plattformshiss och från husets andra entré, från innergården, kommer vi att ha en trapplift, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Invändigt är det framförallt de publika delarna som byggs om och moderniseras, t ex ambassadens viseringsdel som blir större och mer funktionell. Genom fler bås förbättras ärendehanteringen liksom ljudbilden. Annars handlar renoveringen, utöver ytskikt som måleri- och golvarbete, mycket om att bättre tillvarata ljuset. Då byggnaden tidigare varit skola finns många mörka korridorer kvar. Dessa ljusas nu upp genom att tidigare dörrar ersätts med glasdörrar. Även den stora trapphallen förses med ett nytt ljusinsläpp.

Alströmersalen, en gång skolans aula, är det mötesrum ambassaden idag använder då stora sällskap gästar huset. Under ombyggnaden moderniseras salen. Därefter är tanken att samtliga hyresgäster här, enskilt eller gemensamt, ska kunna skapa evenemang som på olika sätt stärker Sverige.

- Alströmersalen, med sin innergård, har alla förutsättningar att bli en svensk mötesplats i London. Inte minst trädgården ska bjuda gästerna på en svensk känsla. Här kommer vi utöver stenläggning, för förbättrad tillgänglighet, att plantera björkar och blommor som knyter an till den svenska floran. Jag ser framför mig en vacker svensk trädgård som gjord för mingel och sommartal, säger Berit Nilsson.

En utmaning för Statens fastighetsverk under byggtiden är att renovera och bygga om med hyresgäster kvar i huset. Ombyggnaden är etappindelad och hyresgästerna kommer att evakueras i tre omgångar. Eftersom det är en ambassad är det dessutom av yttersta vikt att säkerheten uppnås under hela byggtiden.

Ombyggnaden, som ska vara klar i slutet av 2016, beräknas kosta 60 miljoner kronor.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Baldertopparna häktade – insiderhärvan växer i omfång

Bolag Under fredagen hölls häktningsförhandlingar mot Baldertopparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl som misstänks för grovt insiderbrott. Båda männen nekar till brott men häktades på sannolika skäl efter förhandlingarna. Totalt är hela elva personer misstänka i insiderhärvan bekräftar åklagaren för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY