Image
Johan Åström.
Johan Åström. Bild: Eddie Ekberg

Sverige i fokus för nya jätten

Bolag Den 1 april genomförs sammanslagningen mellan Hendersons och TIAA-CREF:s fastighetsverksamheter och det nya jättebolaget TIAA Henderson Real Estate bildas. För Johan Åström, som leder bolaget i Sverige, innebär sammanslagningen stora möjligheter. - Sverige ligger på TIAA Henderson Real Estates topp 5-lista över de mest intressanta länderna i världen att investera i, säger Johan Åström till Fastighetssverige.
Publicerad den 12 Mars 2014

Fastighetssverige träffar Johan Åström på bolagets yacht på Mipim. När sammanslagningen är genomförd om några veckor är han Sverigechef för en av världens mäktigaste fastighetsföretag, med fastigheter för 71 miljarder US-dollar i förvaltning.

I Sverige äger bolaget – genom gamla Henderson – fastigheter till ett värde om cirka två miljarder kronor genom fyra olika fondstrukturer.
- För TIAA är Sverige en helt ny marknad. Sammanslagningen innebär att vår investeringsbas stärks och att vi får en större organisation bakom oss, säger Johan Åström.

I första hand letar han efter större investeringar i core-segmentet, från 100 miljoner dollar och uppåt – framför allt retail, men det kan också bli tal om kontor.

- Det är framför allt retail vi är ute efter, det är där vi har vår huvudkompetens.

- Vi går gärna in i projektfastigheter, det kan vara forward funding-lösningar. Vi går gärna in i joint venture-bolag. Vi kan egentligen gå in i alla skeden, bara det landar i en corefastighet.

Hur stora är ni i Sverige om fem år?

- Det beror helt på vilka möjligheter vi hittar. Vi har inget fastställt investeringsutrymme i Sverige. Vi är en långsiktig investerare i coresegmentet och vi har stort fokus på Sverige.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut för ert befintliga bestånd i Sverige?
- Vi har långtgående planer för Tuna Park i Eskilstuna. I dag omfattar fastigheten 16 000 kvadratmeter, men vi arbetar tillsammans med kommunen med en detaljplan som omfattar en byggrätt om ytterligare 8 000 kvadratmeter. Om allt faller väl ut kan det vara inflyttningsklart år 2017.

FAKTA
# Genom TIAA Henderson Real Estate slås de två aktörernas Europa- och Asienbestånd ihop. I Nordamerika tas Hendersons fastighetsverksamhet över av TIAA-CREF till 100 procent.
# TIAA Henderson Real Estate ägs till 60 procent av TIAA-CREF (Teachers Insurance and Annuity Association – College Retirement Equities Fund) och till 40 procent av Henderson.
# James Darkins – placerad i London – blir vd för bolaget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Prologis spår fyra starka trender för logistikfastigheter 2024

Sverige Researchchefen på Prologis, Eva van der Pluijm-Kok, säger att det finns ett antal faktorer som påverkar marknaden för logistikfastigheter inom en snar framtid. En trend vi kommer se är en minskning av nyproduktionen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige