Image

Sveafastigheter gör sitt första förvärv i fond III

TRANSAKTIONER Nu har Sveafastigheter gjort sitt första förvärv i fond III, genom att förvärva Accor Hotels Sweden AB, tillsammans med asset managern Midstar och Kölnbaserade Event Holding.
Publicerad den 2 December 2010

Ingen köpskilling kommuniceras, inte heller exakt hur stora delar de tre aktörerna nu äger.

- Vi äger en klar majoritet, 80-90 procent, säger Sveafastigheters vd Simon de Château, till Fastighetssverige.

Transaktionen omfattar 14 hotellfastigheter samt operatörsverksamheten i 18 hotell varav 14 under varumärket Ibis och fyra under Formule 1.

I portföljen ingår 1 769 rum över hela Sverige från Sundsvall i norr till Malmö i söder. Hotellen i Stockholm, Göteborg och Malmö genererar cirka 75 procent av intäkterna. Några av hotellen kommer att genomgå omfattande renoveringar och i vissa fall kommer antalet rum att utökas.

Accor är ett av världens största hotellbolag. De är verksamma i 90 länder där de driver 4 100 hotell med nästan 500 000 rum, under 14 olika varumärken. Accor SA har i samband med transaktionen tecknat ett övergripande franchiseavtal med Sveafastigheter för varumärket Ibis i Sverige.

Event Holding kommer att driva hotellen under ett managementavtal.

- Den här portföljen har stor potential och genom kontroll över såväl hotellverksamheten som fastigheterna kan vi genomföra vår strategi att uppgradera och öka effektiviteten till fördel för hotellens gäster och ägare. Budgetsegmentet är underutvecklat i Sverige, varför en del för vår marknad nya grepp kommer att prövas och vi är glada över att vara en del av denna utveckling, säger Simon de Château.

Sveafastigheter och Midstar har samarbetat sedan 2008, sedan Sveafastigheters sista förvärv i fond II, som också var en hotellportfölj.

I oktober genomförde Sveafastigheter en andra stängning av fond III, på cirka 1,1 miljarder kronor.

- Det innebär att vi kan köpa för en bit över tre miljarder kronor, men vi tar in mer pengar och gör en sista stängning den sista februari. I slutändan ska fonden bli en bra bit större, säger Simon de Château.

Vad för slags investeringar tittar ni på framöver?
- Vi tittar opportunistiskt på de flesta segment, vi letar efter kombinationen bra kassaflöden och utvecklingspotential, där vi kan förbättra lönsamheten i fastigheterna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Hovrätten: Skottlossning och termosbomber är inte skäl till vräkning

Juridik Besittningsrätten ska vara stark. Men hur stark får den vara? Den frågan kan man ställa sig efter Svea hovrätts dom där MKB försökt vräka en hyresgäst i Malmö. De boende i lägenheten har kopplingar till kriminella nätverk konstaterar både hyresnämnden och hovrätten. Trots det tolkas hyreslagstiftningen som att det inte går att vräka hyresgästerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige