Image

Storebrands investeringschef till nyinrättad tjänst på AP1

Karriär Han har varit transaktionschef på GE Real Estate och investeringschef på norska försäkringsjätten Storebrands fastighetsbolag. Nu återfinns Tomas Svensson på en nyinrättad tjänst på Första AP-fonden.
Publicerad den 27 Januari 2012
Tomas Svensson. Bild: AP 1. Bild: AP1
Tomas Svensson. Bild: AP 1.

Kan du berätta om din nya tjänst på AP1?
- Det är en nyinrättad tjänst där jag skall ansvara för fondens investeringar inom tillgångsslaget fastigheter. Vi har en uttalad ambition att öka fondens fastighetsallokering och min anställning är ett led i denna satsning.

Vad ska du göra?
- Framförallt innebär jobbet initialt att arbeta fram en samlande strategi för tillgångsslaget och implementera denna. Vi har genom innehaven i Vasakronan och Willhem, en stor exponering mot den svenska coremarknaden och tanken är att komplettera dessa, med avseende på segment och framförallt region. Vi strävar efter att erhålla diversifieringsvinster och därmed en förväntat högre riskjusterad avkastning.

Vad tar du med dig från din tid på Storebrand till AP1?
- Det är väl främst erfarenheterna från Handelsbodarna och NREP Logistics AB, som i vissa aspekter var föregångare till ett antal strukturer vi har sett komma efteråt. Jag tycker att den typen av samarbeten fungerar väl för institutionellt kapital, även om jag tror att en alltför stor dragning mot så kallade club-deals kan komma att visa sig negativ då man inser att det är sina medinvesterare, och inte managern vars kompetens du vill åt och betalar för, som styr investeringarna. Jag tror därför inte, till skillnad från vissa andra, att marknaden för fonder i sin nuvarande form är död även om de förestående regleringarna har varit hämmande för kapitalresningen till många fonder de senaste åren.

Och så har du utsetts till styrelseledamot i Cityhold – berätta!
- Vi har tillsammans med AP2 valt att göra denna satsning, inriktad mot framförallt de större kontorsmarknaderna i Europa. Det är därför naturligt att jag sitter där som ett led i vår ambition att komma lite närmare våra investeringar.

Några affärer i pipen?
- Absolut, det finns väldigt mycket att titta på och då min roll är global så är det egentligen bara min egen tid som är en begränsande faktor. Bristen på kapital, hela vägen från seniorfinansiering till eget kapital, ger uppenbara möjligheter för en aktör som oss och vi är väldigt ofta en föredragen partner.

Relaterade artiklar

Ämnen

Storebrand på Branschguiden

Storebrand Kapitalförvaltning - Storebrand Asset Management AS - är ett helägt dotterbolag till Storebrand ASA. Vårt mål är att våra produkter ska vara enkla, ge värde för pengarna och vara hållbara. Samtidigt ska de fungera som effektiva byggklossar i olika investeringsportföljer. Vi har över 730 miljarder kronor under förvaltning och hela kapitalet förvaltas med ambitiösa hållbarhetskriterier.

Läs mer om Storebrand på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige