Image
Götenehus passar bättre som ett onoterat bolag står det i pressmeddelandet.
Götenehus passar bättre som ett onoterat bolag står det i pressmeddelandet. Bild: Istock

Storägaren lägger bud på Götenehus – kan avnoteras

Bolag Fastighetsutvecklaren Götenehus största aktieägare EHF lämnar ett ovillkorat kontanterbjudande på 3,25 kronor per aktie oavsett aktieslag. Det framgår av ett pressmeddelande.
Publicerad den 16 November 2023
Götenehus vd Andreas Gustafsson. Bild: Götenehus
Götenehus vd Andreas Gustafsson.

Erbjudandet motsvarar en premie på 17,8 procent jämfört med Götenehus sista stängningskurs på onsdagen.

EHF och Erik Hemberg privat äger före erbjudandet cirka 72 procent i Götenehus. Därutöver har aktieägarna Karl-Johan Blank (via Nordea Liv & Pension) och Claes Hansson, med totalt cirka 9,1 procent av aktierna i Götenehus, ovillkorligen åtagit sig att acceptera erbjudandet.

Acceptfristen väntas inledas på fredagen den 17 november och pågå fram till omkring den 15 december.

Erbjudandet värderar hela Götenehus till cirka 398 miljoner kronor.

I pressmeddelandet anges flera skäl till varför Götenehus skulle passa bättre som ett onoterat bolag. Ett av dessa är att samtliga av dess tre affärsområden står inför utmaningar i det vikande ekonomiska klimatet.

"Det är EHF:s uppfattning att Götenehus, och samtliga tre affärsområden, behöver genomföra förändringar för att skapa en stabilare plattform för framtida tillväxt och lönsamhet. Bolagets deltagande i en fortsatt konsolidering, av såväl hustillverkningsmarknaden som fastighetsförvaltningen inom Forshem, lär initialt ha negativa resultateffekter och kan genomföras både snabbare och mer kraftfullt under privat ägande", står det.

Ett annat skäl är att bolaget kan spara pengar genom att ledningen tillåts helt fokusera på att utveckla verksamheten istället för att behöva hantera aktiemarknadsfrågor.

Götenehus har genomfört flera besparingsprogram under året.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige