Image

Statliga hinder för bostadsbyggandet uppmärksammas

Bostäder I december överlämnade planprocessutredningen sitt betänkande till bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan. I utredningen framkommer att kommunerna ser otydligheter i statliga krav.
Publicerad den 30 December 2015
Ola Månsson. Bild: Sveriges Byggindustrier
Ola Månsson.

De statliga kraven där man har upplevt otydlighet gäller både innehåll och omfattning och menas vara ett hinder för bostadsbyggandet. Det är mycket allvarligt, enligt Sveriges Byggindustrier.

– Det är viktigt att samarbetet mellan kommun och stat förbättras, förtydligas och effektiviseras. Det är en förutsättning för att få förutsägbarhet och kvalitet i både samhällsutveckling och detaljplaneprocessen, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

– Statens roll för en smidigare och enklare hantering av planprocessen har inte fått samma fokus som kommunernas under de senaste åren. Därför är det välbehövligt med förslag för att förbättra även den, fortsätter han.

Planprocessutredningen föreslår att Länsstyrelsen ska yttra sig på ett bindande sätt under planarbetets gång. Det kan vara viktigt att kommunen snabbt får besked om Länsstyrelsens inställning i vissa frågor som till exempel buller och riksintresse för att kunna handlägga ärendet vidare. En snabbare planprocess gynnar inte minst små och medelstora företag och ökar deras möjlighet att bidra till ett ökat bostadsbyggande samt förbättrar konkurrenssituationen.

– Vi ställer oss helt bakom tanken att kommunerna ska kunna begära planeringsbesked från Länsstyrelsen. Rätt använt kommer förfarandet att spara tid både för kommuner och privata aktörer, säger Ola Månsson.

Utredningen föreslår också att utformningsfrågorna prövas i bygglovsskedet istället för i detaljplanerna.

– Utredningen pekar även på behovet av kompetensutveckling för Länsstyrelsens personal som arbetar med tillämpningen av plan- och bygglagen. Det tror vi är en betydelsefull faktor för att få mer likartade och korrekta bedömningar över landet, avslutar Ola Månsson.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige