Image

Regler och skatter bromsar bostadsbyggandet

Bygg/Arkitektur Bygginvesteringarna i bostäder ökar med 15 procent i år – men bara med fyra procent under 2016. Orsaken är amorteringskrav och skattehöjningar, enligt Sveriges Byggindustrier.
Publicerad den 21 Oktober 2015
Johan Deremar. Bild: Sveriges Byggindustrier
Johan Deremar.

År 2014 ökade bygginvesteringarna i bostäder med hela 20 procent till 160,4 miljarder kronor, enligt BI.

I år och nästa år blir ökningarna lägre.

– För byggindustrin ser vi en bred uppgång som i år framför allt drivs av investeringar i bostäder. Nästa år kommer bland annat amorteringskrav och skattehöjningar att dämpa bostadsbyggandet. Istället ökar aktiviteten på infrastruktursidan som växlar upp 2016 genom stora projekt såsom Förbifart Stockholm och att Marieholmsförbindelsen går in i ett intensivare skede, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Uppgången i byggandet är mer koncentrerat till de sydligare länen. I de nordligare länen, framför allt i Jämtland faller investeringsnivåerna. Att gruvnäringen har fått problem syns tydligt i den regionala byggkonjunkturen. I Stockholm dämpas den höga byggtakten nästa år och det beror på en avmattning i bostadsbyggandet.

Göteborgsregionen tuffar på och infrastruktursatsningarna inom det västsvenska paketet bidrar till en stabil utveckling framöver. I Skåne växlar byggkonjunkturen upp, drivet av ett ökat bostadsbyggande och uppförandet av ESS-anläggningen i Lund.

– Nästa år utvecklas byggandet bäst i de län som bygger mycket bostäder i förhållande till länets invånarantal, såsom Uppsala, Örebro och Östergötland, säger Johan Deremar.
Totalt räknar BI med att bygginvesteringarna ökar med åtta procent i år (lokaler fyra procent) och med tre procent år 2016 (lokaler två procent).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige