Image
ESS i Lund.
ESS i Lund. Bild: Henning Larsen Architects

Spanien går in med 800 miljoner i ESS

Ekonomi/Finansiering 18-miljardersprojektet ESS i Lund har haft problem med finansieringen. En positiv nyhet nu är att Spanien går in med drygt 800 miljoner kronor.
Publicerad den 26 Februari 2014

Sverige och Spanien har kommit överens om att Spanien kommer att medverka till byggandet av European Spallation Source (ESS) med 804 miljoner kronor. Totalkostnaden för ESS är beräknad till 18 miljarder kronor.

Avtalet är den första formellt bindande överenskommelsen med finansiering och det blir startskottet för processen med tecknande av sådana avtal med övriga partnerländer.

2009 tecknades ett avtal mellan Sverige och Spanien kring ESS och samarbetet har sedan dess varit gott. En viktig del i samarbetet är ESS-Bilbao, en facilitet som ägs till 50 procent av Baskien och 50 procent av spanska staten.

Sverige står för sex och Danmark för två av de 18 miljarder kronor som ESS ska kosta.

Första spadtaget för ESS ska enligt planerna tas i år.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige