Image

Oklart med finansiering kring ESS

Bygg/Arkitektur Den ekonomiska krisen i Europa gör att flera länder som skulle vara med och finansiera European Spallation Source (ESS) i Lund nu tvekar kring projektet.
Publicerad den 10 Februari 2014

Sverige står för sex av de 18 miljarder kronor ESS ska kosta och Danmark för två miljarder. Men flera av de 14 övriga EU-länder som ska vara med och betala har inte skrivit på och cirka 20 procent av finansieringen saknas, enligt Dagens Industri.

Sverige kommer inte att gå in med mer pengar.
- Det har regeringen varit mycket tydlig med, säger chefsförhandlaren Lars Leijonborg till P4 Malmöhus.

Leijonborg gör nu en road trip till de berörda länderna för att få dem att ställa upp – bland andra Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland.

- Jag brukar börja med att säga att det låter som om jag ber er om pengar. Men så är det ju inte. Det är Europa som bestämt att vi behöver den här anläggningen för att behålla toppositionen inom forskningen, säger Leijonborg till P4 Malmöhus.

Första spadtaget för ESS ska enligt planerna tas i år.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Startbesked för över 500 bostäder i Biskopsgården

Bostäder Framtiden Byggutveckling väntas få positivt planbesked för över 500 nya bostäder samt ytterligare olika verksamheter i Biskopsgården.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige