Image
Jan Björklund och Danmarks forskningsminister Sofie Cars tog på tisdagen den första spadtaget för ESS i Lund.
Jan Björklund och Danmarks forskningsminister Sofie Cars tog på tisdagen den första spadtaget för ESS i Lund. Bild: ESS

Första spadtaget för ESS är taget

Bygg/Arkitektur På tisdagen tog utbildningsminister Jan Björklund och Danmarks forskningsminister Sofie Cars det officiella första spadtaget för European Spallation Source, ESS, i Lund.
Publicerad den 3 September 2014

Efter att värdländerna Sverige och Danmark den 4 juli offentliggjorde att de säkrat politiska och ekonomiska åtaganden med övriga partnerländer kan nu byggandet av Europas nyaste forskningsanläggning ta fart.

- Att inleda byggandet av ESS är idag ett av Europas viktigaste åtaganden för forskningen, säger Jim Yeck, generaldirektör för ESS

- Det har varit en lång resa för ESS att komma hit. Vi är glada över att nå denna milstolpe och dessutom påbörja byggandet i tid. Forskare och experter över hela Europa är redo att bygga en av världens mest kraftfulla forskningsanläggningar för att använda neutroner till forskning.

År 2019 förväntas de första neutronerna och forskningen planeras starta under 2023.

Kostnaden för ESS beräknas till 1,843 miljarder euro.

Värdländerna Danmark och Sverige står för nästan hälften av kostnaden, medan den andra hälften kommer från övriga partnerländer. Dessutom beräknas den årliga driftskostnaden uppgå till cirka 140 miljoner euro.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Startbesked för över 500 bostäder i Biskopsgården

Bostäder Framtiden Byggutveckling väntas få positivt planbesked för över 500 nya bostäder samt ytterligare olika verksamheter i Biskopsgården.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige