Image

ESS tecknar samverkansavtal med byggbolag

Bygg/Arkitektur Nu har en byggare utsetts som samverkanspartner för mångmiljardprojektet ESS i Lund.
Publicerad den 19 Februari 2014
ESS i Lund. Bild: Henning Larsen Architects
ESS i Lund.

ESS har utsett Skanska som samverkanspartner för det kommande bygget av forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, i Lund.

Byggstarten är beroende av såväl den internationella överenskommelsen om finansiering som av erforderliga tillstånd som väntas senare i vår.

I går inledde European Spallation Source ESS AB (ESS) och Skanska AB ett samarbete för att förbereda den kommande byggnationen. Genom att redan nu samverka kring detaljprojektering och planering möjliggörs en effektiv byggstart.

- Valet av Skanska som samverkanspartner är ett betydande steg för att förbereda ESS för byggstart, säger James H. Yeck, ESS vd och generaldirektör.

- Skanska har erfarenhet och kunskap och jag är glad över att vi nu gemensamt kommer att kunna ta de sista stegen inför byggstart.

För byggandet av ESS-anläggningen har ESS valt att ingå ett så kallat samverkansavtal i syfte att skapa full flexibilitet och kontroll under det komplexa byggprojektet. Skanska och ESS avser således att samarbeta på ett helt integrerat sätt.

- Det är fantastiskt spännande och hedersamt att få vara med om att planera för en unik forskningsmiljö som sätter vår region på världskartan, säger Magnus Persson, regionchef, Skanska Sverige. Vi har goda erfarenheter från stora avancerade byggprojekt, vilket kommer väl till pass i samarbetet med ESS.

Det samarbete som nu startar ska omfatta detaljerad planering och förberedelser inför kommande uppförande av de byggnader som ska hysa ESS 600 meter långa accelerator. En gemensam projektledningsgrupp ska tillsättas för att leda och utveckla arbetet. Det verkliga byggnadsarbetet kan dock inte påbörjas förrän erforderliga tillstånd är på plats och överenskommelse om finansiering träffats med partnerländerna.

Valet av Skanska är resultatet av en omfattande upphandling. Efter pre-kvalificering av intresserade företag, lämnade sex företag anbud. Skanskas anbud bedömdes vara det bästa utifrån kriterier som pris, förståelse för komplexiteten i uppdraget liksom förståelse för att arbeta i en samverkansmodell.

När upphandlingen inleddes beräknades byggordern vara värd cirka 15 miljarder kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige