Image

Spaden i backen för Barents Center

Bygg/Arkitektur Nu har det första spadtaget tagits för Barents Center – ”Den gränslösa staden”.
Publicerad den 11 December 2014
På torsdagen tog Mikael Fahlander, initiativtagare till Barents Center det första spadtaget tillsammans med Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda. Bild: Concent
På torsdagen tog Mikael Fahlander, initiativtagare till Barents Center det första spadtaget tillsammans med Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda.

Ett köpcentrum ska byggas, med närmare 70 butiker, caféer och restauranger. En stor multiarena som främjar ett rikt idrotts- och kulturliv. Europas modernaste gymnasieskola mitt i centrum och ett högt symboliskt hotell med ena forten i Haparanda och den andra i Torneå.

Äntligen, var det ord som hördes flest gånger vid spadtaget för Barents Center. En fyra år lång process av planering och utveckling har gått i mål i och med första.

– Vi skapar en stad i staden. Mixen av handels-, nöjes- och serviceutbud, stråk och mötestorg ska ge Barents Center en integrerad stadskärna- och centrumkaraktär, säger David Letho på Concent AB, som driver projektet på uppdrag av Avalanche Capital.

Multibyggnaden anpassas för att möta ett stort antal olika verksamheter. Förutom att det blir Asplövens nya hemmaarena är den också avsedd för konserter, konferenser och event. Det hotell som byggs i Barents Center blir ett Quality Hotel. Hotellet blir därmed kedjans 27:e hotell i Sverige och namnet hotellet får är Quality Hotel Barents.
Haparandas nya gymnasieskola, Tornedalsskolan, är en viktig del av Barents Center.

Redan 2009 fattade fullmäktige beslutet om att en skola ska byggas i gränsområdet. Gränsen är Haparandas möjlighet och framtid och att skolan ska ligga just där är därför en tydlig markering.

– De nära möjligheterna till samverkan med näringslivet är grundläggande för en framtidsinriktad skola, säger Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda som tillsammans med Mikael Fahlander, initiativtagare till Barent Center, symboliskt tog det första spadtaget på torsdagen.

Barents Center är ritat av Wester + Elsner och invigningen sker under hösten 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige