- Jag är mycket glad över att vi har kommit fram till denna överenskommelse. Dels innebär det ökade möjligheter för fastighetsbranschen att täcka det behov av tekniker och ingenjörer som finns och dels snabbar det på etableringen för nyanlända personer i Sverige. Det blir en dubbel vinst, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Fastighetsbranschens beräkningar visar att omkring 11 000 nya medarbetare kommer att behöva rekryteras de närmaste tio åren. Samtidigt finns i nuläget drygt 2 000 personer inom etableringsuppdraget registrerade hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande inom fastighetsbranschen. Däribland drifttekniker, ingenjörer och servicetekniker.
- Det finns ett stort rekryteringsbehov inom fastighetsbranschen och samtidigt har vi många välutbildade personer som är nya i Sverige. För Vision har det därför varit ett prioriterat arbete att komma fram till hur vi med hjälp av snabbspår kan bidra till att lösa den här ekvationen, säger Veronica Magnusson.
Snabbspåret inom fastighetsbranschen innebär att kompetensen hos nyanlända personer som har utbildning inom fastighetsteknik kartläggs. Parallellt med utbildning i svenska ska de sedan bland annat få en kompletterande arbetsmarknadsutbildning. För ingenjörer ser snabbspåret likartat ut, men där ingår också att Universitets- och högskolerådet får i uppgift att bedöma den utländska utbildningen.
- Jag är övertygad om att många arbetsgivare ser möjligheterna med snabbspåren. Det som är viktigt att tänka på är att arbetsgivarna måste avsätta tillräckligt med tid och resurser för introduktion och att de medarbetare som ska jobba med handledning får rätt förutsättningar. Vision kommer självklart att följa detta noga, säger Veronica Magnusson.
Överenskommelsen om snabbspår för tekniker och ingenjörer i fastighetsbranschen är gjord mellan Arbetsförmedlingen, Vision, Arbetsgivarorganisationen KFO, Fastighets, Sveriges Ingenjörer, Fastighetsarbetsgivarna Almega, Unionen och Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.