Image

Snabbspår för nyanlända in i fastighetsbranschen

Karriär Nyanlända fastighetstekniker och ingenjörer ska snabbare få tillträde till den svenska arbetsmarknaden. Det blir följden av den överenskommelse om snabbspår som Vision tillsammans med flera parter på arbetsmarknaden har slutit.
Publicerad den 11 April 2016

- Jag är mycket glad över att vi har kommit fram till denna överenskommelse. Dels innebär det ökade möjligheter för fastighetsbranschen att täcka det behov av tekniker och ingenjörer som finns och dels snabbar det på etableringen för nyanlända personer i Sverige. Det blir en dubbel vinst, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Fastighetsbranschens beräkningar visar att omkring 11 000 nya medarbetare kommer att behöva rekryteras de närmaste tio åren. Samtidigt finns i nuläget drygt 2 000 personer inom etableringsuppdraget registrerade hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande inom fastighetsbranschen. Däribland drifttekniker, ingenjörer och servicetekniker.

- Det finns ett stort rekryteringsbehov inom fastighetsbranschen och samtidigt har vi många välutbildade personer som är nya i Sverige. För Vision har det därför varit ett prioriterat arbete att komma fram till hur vi med hjälp av snabbspår kan bidra till att lösa den här ekvationen, säger Veronica Magnusson.

Snabbspåret inom fastighetsbranschen innebär att kompetensen hos nyanlända personer som har utbildning inom fastighetsteknik kartläggs. Parallellt med utbildning i svenska ska de sedan bland annat få en kompletterande arbetsmarknadsutbildning. För ingenjörer ser snabbspåret likartat ut, men där ingår också att Universitets- och högskolerådet får i uppgift att bedöma den utländska utbildningen.

- Jag är övertygad om att många arbetsgivare ser möjligheterna med snabbspåren. Det som är viktigt att tänka på är att arbetsgivarna måste avsätta tillräckligt med tid och resurser för introduktion och att de medarbetare som ska jobba med handledning får rätt förutsättningar. Vision kommer självklart att följa detta noga, säger Veronica Magnusson.

Överenskommelsen om snabbspår för tekniker och ingenjörer i fastighetsbranschen är gjord mellan Arbetsförmedlingen, Vision, Arbetsgivarorganisationen KFO, Fastighets, Sveriges Ingenjörer, Fastighetsarbetsgivarna Almega, Unionen och Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige