Image

Skanskabok ska stimulera grönt byggande

MILJÖ I dag presenteras "Skanskas lilla gröna", en inspirationsbok för alla i samhällsbyggnadssektorn som vill styra mot mer av grönt tänkande i samhällsplanering och byggande. Boken varvar fakta om olika former av grönt byggande med jordnära exempel från verkligheten där kommuner och enskilda företag gått i bräschen och beställt och byggt projekt med hög miljöprestanda.
Publicerad den 23 Oktober 2008

– Från Skanskas sida ser vi stora behov och möjligheter med grönt byggande. De senaste åren har jag arbetat i USA och själv på nära håll sett den snabba utvecklingen där mot ett betydligt mer miljöanpassat och energieffektivt byggande. Vi har både kunskapen och resurserna att bygga bättre för framtiden i Sverige, och jag hoppas att detta initiativ ska inspirera beställare och beslutsfattare, säger Johan Karlström, vd och koncernchef Skanska.

Det råder viss begreppsförvirring kring grönt byggande. I handboken reder Skanska ut begreppen och skillnaderna mellan till exempel Green Building, Svanenmärkning, ByggaBo-dialogens idéer etcetera. Och exemplen på hur man kan reducera materialanvändning, klimatpåverkan och energianvändning sträcker sig från asfalt och broar till flerfamiljshus och kontor. Kommunalråd, fastighetschefer och opinionsbildare är med och bidrar i intervjuform. Beställarnas attityder och upphandlingsformerna är nyckelfrågor om Sverige ska bli bättre på grönt byggande.

– Det finns en konservatism både när det gäller byggandet av hus och infrastruktur, speciellt när det gäller upphandlingar. Rena utförandeentreprenader är konserverande och hindrar nya idéer och utveckling. Med nya upphandlingsformer som funktionsentreprenad eller OPS skulle det löna sig för branschen att satsa mer på egen forskning och utveckling, säger Claes Roxbergh, miljöexpert på Skanska Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige