Image
Merparten av nedskrivningen är hänförlig till den amerikanska fastighetsportföljen.
Merparten av nedskrivningen är hänförlig till den amerikanska fastighetsportföljen. Bild: Istock

Skanska vinstvarnar – fastighetsvärdet skrivs ner med två miljarder

Ekonomi/Finansiering Skanska gör nedskrivningar och redovisar förändringar i fastighetsvärden om 2 miljarder kronor inom Kommersiell fastighetsutveckling, Bostadsutveckling och Förvaltningsfastigheter. Nedskrivningarna påverkar resultatet för Skanska under fjärde kvartalet 2023. Därutöver, men utan resultatpåverkan för perioden, minskas övervärdet i Kommersiell fastighetsutveckling med 1,6 miljarder kronor.
Publicerad den 10 Januari 2024

De fortsatt svaga fastighetsmarknaderna har resulterat i en högre grad av osäkerhet i värdebedömning av fastighetstillgångar. Nedskrivningarna görs för att säkerställa att redovisade värden återspeglar Skanskas bästa nuvarande bedömning av det underliggande värdet på fastighetstillgångar.

För Kommersiell fastighetsutveckling uppgår de totala nedskrivningarna till 1,4 miljarder kronor, varav merparten är hänförlig till den amerikanska fastighetsportföljen. USA utgör fortfarande den svagaste marknaden. Vid utgången av tredje kvartalet uppgick fastighetstillgångarna inom Kommersiell fastighetsutveckling till 43 miljarder kronor, varav 4 miljarder kronor redan avyttrats enligt segmentsrapportering. Dessutom minskar det förväntade övervärdet vid färdigställande av portföljen under fjärde kvartalet med 1,6 miljarder kronor. Det totala förväntade marknadsvärdet vid färdigställande uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 63 miljarder kronor, varav 7,9 miljarder kronor hade avyttrats enligt segmentsrapportering. Det totala övervärdet i slutet av tredje kvartalet uppgick till 7,8 miljarder kronor. Förändringen i övervärde har ingen påverkan på periodens resultat.

Inom Bostadsutveckling har lågkostnadssegmentet BoKlok en fortsatt mycket svag marknad och står för merparten av nedskrivningarna. Totala nedskrivningar uppgår till 0,5 miljarder kronor. Vid utgången av tredje kvartalet uppgick fastighetstillgångarna inom Bostadsutveckling till 22 miljarder kronor, varav 6,4 miljarder kronor är sålda enligt segmentsrapportering.

Inom Förvaltningsfastigheter, som är det enda segmentet som tillämpar IAS40 och redovisar tillgångar till verkligt värde, äger Skanska idag tre fastigheter i Malmö och två fastigheter i Stockholm. Tillämpat genomsnittligt direktavkastningskrav uppgår till 4,8 procent i Malmö och 4,3 procent i Stockholm. Minskning av totalt fastighetsvärde uppgår till 0,2 miljarder kronor. Vid utgången av tredje kvartalet ägde Skanska tre fastighetstillgångar i Förvaltningsfastigheter, motsvarade totalt 3,7 miljarder kronor.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige