Image
Anders Danielsson.
Anders Danielsson. Bild: Skanska

Skanska minskar omsättning och vinst

Bolag Skanska redovisar minskande omsättning och vinst under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Omsättningen sjönk nio procent till 40 350 miljoner kronor (44 365).
Publicerad den 3 Februari 2023

Rörelseresultatet blev 3 530 miljoner kronor (3 627), med en rörelsemarginal på 8,7 procent (8,2).

Resultatet före skatt var 3 731 miljoner kronor (3 562).

Resultatet efter skatt blev 3 006 miljoner kronor (3 079). Resultat per aktie hamnade på 7,28 kronor (7,45).

I utdelning föreslås 7,50 kronor per aktie (7,00+3,00).

Orderingången i Byggverksamheten uppgick till 51,6 miljarder kronor (42,3).

– Byggverksamheten hade ett framgångsrikt fjärde kvartal och helår. Strategin med selektiv anbudsgivning och tydligt kommersiellt fokus fortsätter att underbygga en stark leverans. Vi har hanterat materialbrist, kostnadsökningar och andra marknadsutmaningar väl, skriver vd Anders Danielsson i rapporten.
– Orderingången var imponerande i fjärde kvartalet och har varit stabil för hela året. Orderstocken är på en historiskt hög nivå. Lönsamheten har varit stark och rörelsemarginalen för helåret översteg vårt uppsatta mål.

Samtliga tre huvudmarknader, Norden, Europa och USA bidrog till den stabila leveransen. Skanska genomför också kostnadsbesparingar inom området för bostadsutveckling.

– Bostadsmarknaden är cyklisk och jag är övertygad om att efterfrågan på moderna, energieffektiva bostäder kommer tillbaka när den makroekonomiska situationen stabiliseras, säger Anders Danielsson.

Han kommenterar också kommersiell fastighetsutveckling.
– Aktiviteten på hyresmarknaden har fortsatt vara lägre och uthyrning kommer fortsätta att vara en prioritet för det kommande året. I fjärde kvartalet bidrog projektstarten av två bostadshyresprojekt i Köpenhamn och Seattle till att öka andelen bostadshyresfastigheter i portföljen.

Skanska upprepar sina utsikter med undantag av två områden. Marknaden för brittiskt anläggningsarbete har blivit sämre och pekar nu mot en svag marknad kommande tolv månader. I USA har marknaden för husbyggande blivit bättre och bolaget spår nu en stark marknad kommande tolv månader.

I Sverige upprepar Skanska att man spår ett stabilt husbyggande, en svag bostadsmarknad och en stabil marknad för anläggningsbyggande.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Fortfarande inget beslut om Scandinavium

Bygg/Arkitektur Inte heller den här gången kom det ett beslut från kommunstyrelsen i Göteborg om arenans öde. Det rödgröna styrets ansvarige för idrottsfrågor, kommunstyrelsens ledamot Daniel Bernmar (V), säger till Fastighetssverige att förhandlingarna om vilket alternativ man föredrar fortfarande pågår.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige