Image
Maria Börtemark.
Maria Börtemark. Bild: Sandra Birgersdotter

Seniorgården-rapport: Tio förslag för att underlätta för seniorbostäder

Bolag Sätt mål i budgeten, kräv inblandning av seniorbostäder i exploateringsområden, utbilda handläggarna om seniorers prioriteringar och våga direktanvisa mark oftare. Det är några av förslagen i Seniorgårdens rapport som summerar 30 års erfarenheter av att bygga högkvalitativa seniorbostäder tillsammans med kommuner.
Publicerad den 17 Juni 2021

Den demografiska utvecklingen i kombination med den rådande bostadsbristen inom många kommuner talar tydligt för att det behöver byggas fler målgruppsanpassade bostäder som tillgodoser Sveriges befolknings nutida och framtida bostadsbehov.

Behovet av seniorbostäder har aldrig varit större och mer behöver göras av fler aktörer för att trygga bostadsbeståndet för en åldrande befolkning. Därför presenterar Seniorgården idag en rapport med tio förslag kring hur samhället kan underlätta för fler seniorbostäder.

– När många kommuner nu vill bygga fler seniorbostäder vill vi dela med oss av våra erfarenheter. Efter 30 år vet vi vad som fungerar och inte. Vi vill också slå hål på alla myter som finns om seniorbostäder och de som bor i dem. Sanningen är att seniorbostäder skapar en mer levande och attraktiv stad, säger Maria Börtemark, vd, Seniorgården.

Förslagen:
1: Se seniorbostäder som god stadsutveckling
2: Se seniorbostäder som en god affär för kommunen
3: Följ upp skyldigheten att alla kommuner ska ta upp äldres situation i sina bostadsbyggnadsprogram
4: Inför mål om byggnation av seniorbostäder i kommunens budget
5: Inför krav på seniorbostäder i kommunens exploateringsområden
6: Våga direktanvisa fler seniorbostäder
7: Inför en äldreombudsman i varje kommun och inkludera vård- och omsorgsansvariga i stadsbyggnadsfrågorna
8: Utbilda handläggarna om seniorbostäder och dess målgrupp, och för dialog med äldre i kommunen om önskemål för sitt framtida boende
9: Sträva efter nära samarbeten mellan de som bygger seniorbostäder och kommunen i tidiga skeden
10: När kommunen vill pröva – bygg i riktigt bra lägen

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige