Image

SEB miljardköper i Tyskland

UTLAND SEB Asset Management har köpt ett helt kvarter med 19 byggnader på sammanlagt 285000 kvadratmeter vid Potsdamer platz i centrala Berlin. Säljare är den tyska biltillverkaren Daimler. 42 procent av ytan består av kontor, 22 procent är affärslokaler och resten är bostäder. Enligt tyska tidningen Handelsblatt uppgår köpeskillingen till drygt elva miljarder kronor.
Publicerad den 17 December 2007

Hälften av kontorsytan kommer Daimler även fortsättningsvis själva använda.
- Vi glädjer oss åt att SEB Asset Management köper kvarteret. De är långsiktiga ägare och kommer att kunna utveckla platsen som är en av Europas attraktivaste, säger Daimlers ordförande Rüdiger Grube enligt ett pressmeddelande.

Köpesumman uppgår enligt tyska Handelsblatt till 1,2 miljarder euro, motsvarande 11,3 miljarder kronor. Köpet beräknas slutföras i mars nästa år.
Daimler ser försäljningen som ett sätt att koncentrera sig på kärnverksamheten. Kvarteret har hittills kallats för \″Daimler-kvarteret\″.

I kvarteret ligger bland annat Marlene-Dietrich platsen tillsammans med en stor musikal och dansteater. Dessutom blir SEB nu ägare till Potsdamer platz äldsta hus vinoteket Huth (Weinhaus Huth).


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige